Index Vakbarát Hírportál

Régi román lejjel verték át áldozataikat a pénzváltós csalók

2019. november 22., péntek 10:14

Két román állampolgár elhatározta, hogy úgy jutnak pénzhez, hogy valótlan indokkal pénzváltásra kérik az áldozatokat, akiknek a forgalomból már kivont, régi román lejt adtak, írja a Veszprém Megyei Főügyészség sajtóközleménye.

A vádlottak Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye külterületi részein azzal az ürüggyel állították meg az autósokat, hogy tankolás céljából lenne szükségük a pénz átváltására, mivel a benzinkutakon a lejt nem fogadják el.

Szeptember végén Komárom közelében állítottak meg egy szlovák autóst, aki még azt is megtette nekik, hogy pénzkiadó automatából vett fel 960 eurót, és adta azt át 5000 lej ellenében. A két férfi október 6-án Zirc közelében 100 euróval, majd október közepén Bakonykoppány és Ugod-Huszárokelőpuszta között 25 000 forinttal, Pápa-Tapolcafő közelében 110 000 forinttal, Sopron környékén 62 000 forinttal károsított meg egy-egy autóst. A két utóbbi sértett szintén automatából, illetve bankfiókból vette fel az átváltáshoz szükséges pénzt, s adta át az elkövetőknek.

Az öt áldozattól összesen 552 100 forintot csaltak ki ezzel a módszerrel.

A két román férfi október 23-án Bakonytamási és Pápateszér között azonban egy olyan férfit állított meg, s kértek tőle „segítséget″, aki felismerte, hogy az elkövetők által kínált lejt már kivonták a forgalomból, így azt nem vette meg tőlük. A férfi ezután értesítette a rendőrséget, ami után a két román férfit röviddel ezután egy közeli faluban elfogták.

A Pápai Járási Ügyészség egy hónapon belül többrendbeli csalás miatt állította bíróság elé a két román állampolgárságú férfit. A Pápai Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adva megállapította a vádlottak bűnösségét, és felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki velük szemben. Az ítélet jogerős.

Rovatok