Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor ezentúl nem lesz köteles beszámolni az Országgyűlésnek arról, mit intézett az EU-csúcson

2019. november 23., szombat 12:41

A ma még hatályos országgyűlési törvény egyik pontja úgy szól, hogy „a miniszterelnök az Európai Tanács ülését követően, az ülés kimeneteléről szóban tájékoztatja az Országgyűlés ülését”. Ez a passzus azonban hamarosan hatályát veszti egy kormánypárti törvénymódosítás miatt, írta meg a 24.hu. A portál kiemeli: azért is érdekes, hogy kikerül a törvényből ez a rész, mert

Orbán Viktor nem tartotta be ezt pontot nem olyan régen. A miniszterelnök ugyanis nem számolt be az Európai Tanács június 20-21-i üléséről, amikor megvétózta a 2050-es uniós klímacélt.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő akkor levelet küldött Kövér László házelnöknek, emlékeztetve az országgyűlési törvény idevágó szakaszára, mely szerint a kormányfőnek kötelessége tájékoztatni az Európai Tanács ülése után a nemzeti parlament tagjait arról, milyen döntéseket hoztak és ennek mi az oka.

Kövér László pár héttel később el is ismerte, hogy a kormányfő törvényt szegett, a házelnök ugyanakkor a Szélnek küldött válaszában azt írta:

figyelemmel ugyanakkor arra, hogy a ciklusokon átívelő, korábban nem kifogásolt gyakorlat – immár 2004 óta – valóban nincs összhangban a hatályos szabályozással, levélben fordultam a miniszterelnök úrhoz, kérve a gyakorlat és a szabályozás felülvizsgálatát és azok egymáshoz igazítását.

A helyzetet Orbán úgy láthatta jónak orvosolni, hogy egész egyszerűen kiveszik a törvényből ezt a kötelezettséget, noha eközben a házszabály módosítására irányuló, szintén kormánypárti határozati javaslat az Európai Tanács ülésének kimeneteléről szóló tájékoztatást a miniszterelnök napirend előtti felszólalásának speciális fajtájaként nevesíti, ami azt jelenti, hogy ha akar, akkor Orbán beszélt majd az EU-csúcs után. Az indoklás szerint pedig:

így a frakciók hozzászólási lehetősége és a miniszterelnök viszonválasza is az általános szabályok szerint rendezetté válik.

Kérdéses azonban, hogy Orbán napirend előtti felszólalására miként reagálhatnak majd a frakcióhoz nem tartozó, azaz független képviselők. Így például éppen Szél Bernadett, aki a 24.hu-nak azt reagálta, "tipikus fideszes megoldás: törvényesítették a törvénytelenséget. Miközben a kormány az emberektől elvárná, hogy tiszteljék a törvényt, ha a miniszterelnök nem tartja be a jogszabályt, akkor módosítják azt. Ez egy nagyon tisztességtelen játék az állampolgárokkal".

Frissítés: cikkünk megjelenése után a Fidesz-frakció közleményt adott ki, miszerint a miniszterelnök továbbra is tájékoztatja a parlamentet az Európai Tanácsban történtekről. Mint írták:

A 2004 óta tartó gyakorlat szerint a kormányfő csak a kiemelt jelentőségű tanácsi üléseket követően szólal fel napirend előtt. Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt 5, Orbán Viktor eddig 9 alkalommal élt ezzel. A változás annyi, hogy az Európai Tanács üléséről szóló tájékoztatást a továbbiakban az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló határozat szabályozza. Ez szintén a parlament előtt van és a miniszterelnök napirend előtti felszólalásának speciális fajtájaként nevesíti az esetet, rendezetté téve a frakciók hozzászólási lehetőségét és a miniszterelnök viszonválaszát is. Emellett az Európai Tanács ülései és a stratégiai jelentőségű uniós események előtt a kormányfő ezután is tájékoztatja az Európai Uniós Konzultációs Testületet, amelynek mások mellett tagja valamennyi parlamenti frakcióvezető.

(Borítókép:  Orbán Viktor miniszterelnök (k) megérkezik a brüsszeli EU-csúcsra 2019. június 20-án. - fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok