Index Vakbarát Hírportál

Újabb 189 millióval drágul a Várnegyed egyik projektje

2019. november 23., szombat 09:12

Újabb 189 millió forinttal meg kellett toldani a budai Várban zajló Csikós udvar projektet, írja egy novemberi szerződésmódosításra hivatkozva az Mfor. A kiadásnövekedés indoka, hogy egyrészt a kivitelezők kérdéseire a mérnököknek a helyszínen kell választ adni, másrészt kisült, hogy régészeti előírások miatt át kell dolgozni a terveket.

A portál szúrta ki, hogy a Közbeszerzési Értesítőben közzétett indoklás szerint

a tervezőket meglepetésként érte, hogy a régészeti ásatások eredményeit figyelembe kell venni,

ami miatt részben át kell tervezni néhány projektelemet, részben tovább kell tervezni azokat. Mindezek következtében módosítani kell az eddig beszerzett építési engedélyeket is az örökségvédelmi előírások szerint. Ráadásul időközben módosult a műszaki tartalom is, így a korábban meghatározott teljesítési határidők sem tarthatóak.

Az áremelkedés másik oka, hogy a megrendelő budai várkapitányság részéről felmerült az igény, hogy néhány projektelemnél a tervezők a helyszínen segítsék a kivitelezői kérdések megválaszolását és tervek értelmezését. A Középülettervező Zrt. így 189,2 millió forinttal többet számlázhat az eredetileg kialkudott félmilliárd forintnál.

Rovatok