Index Vakbarát Hírportál

Alig használják a szűrőbuszokat, pedig szükség lenne rájuk

2019. november 25., hétfő 11:30

Két éve még miniszterek adták át, idén alig használták a kormány által rendelt egészségügyi szűrőbuszokat. Pedig nem voltak olcsók, összesen több, mint egymilliárd forintba kerültek - írja a 444.

A lap szerint egy busz átlagosan 225 kilométert tett meg egy hónapban, miközben havonta 1,4 helyszínre sem jutott el. "Ez nem tűnik valami hatékonynak, főleg úgy, hogy egyenként több mint százmillió forint közpénzt költöttek rájuk" - jegyzi meg a cikk írója.

A tíz általános szűrőbusz mellé tíz mammográfiás járművet is rendeltek, összesen 1 milliárd 750 millió forintért. Azt a tendert a H1 Systems Kft. nyerte, amely alvállalkozóként az Ikarus Egyedi Kft.-t bízta meg a gyártással. Végül azonban csak egy busz készült el határidőre, mert a bíróság tavaly júliusban csődeljárást indított az Ikarus Egyedi ellen. A cég csődvédelmet kért, a kormány pedig stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette őket. A módosított szerződés szerint idén április 30-ig kellett volna leszállítaniuk a kilenc hiányzó buszt,de azóta sem érkezett hír arról, hogy elkészültek volna.

Ráadásul nagy szükség lenne rájuk, hiszen magyarok tömegei halnak meg olyan betegségekben, amik megelőzhetők lennének. Az ennél is drágább mammográfiás szűrőbuszok el sem készültek időben.

Rovatok