Index Vakbarát Hírportál

Elhappolnák a VIII. kerület Facebook-oldalát

2019. november 25., hétfő 08:27 | aznap frissítve

"Sajtó nélkül maradtunk" - mondta az Indexnek november 14-én Pikó András, Józsefváros ellenzéki polgármestere. Pikó, aki a jogorvoslatok miatt eleve csak később kezdhette meg hivatalát a VIII. kerületben, az átadás-átvételnél furcsa dolgokat tapasztalt, rögtön egy kis médiaháború közepén találta magát. 

Sokáig nem kapták meg a VIII. kerület honlapjának szerkesztéséhez szükséges belépő kódokat, az önkormányzati lap, a Józsefváros teljes szerkesztő gárdája betegszabadságra ment, a szerkesztőségben hagyott gépek tartalmát törölték, és az új vezetés nem kapta meg a kerület Facebook-oldalához szükséges admin-jogokat sem.

Köztulajdon

Akkor elég élesen merült fel az a lehetőség, hogy ha egy önkormányzat átadás-átvételénél a nyilvánosság kérdésében nem rendeznek minden kérdést, választási vereség miatt csalódott munkatársak akár váratlan lépéseket is tehetnek: adatokat törölnek vagy trollkodni kezdenek a kerület közel több mint 8 ezer követővel rendelkező Facebook-oldalán.

Pikó akkor az Indexnek azt mondta: az újság, a számítógépek vagy a Facebook-oldal is az önkormányzat tulajdona, és egy választás semmiképpen nem módosíthatja az önkormányzat tulajdonának állapotát. Az addig ott dolgozók nem vihetik haza a vincsesztereket, és az önkormányzat vagy egy önkormányzati intézmény Facebook-oldala sem az ott dolgozók személyes terméke, hanem köztulajdon.

Vitték magukkal az adminjogot

Közben VIII. kerületi forrásaink segítségével annyit sikerült kiderítenünk, hogy a kerület Facebook-oldalát (egyelőre) nem nyúlták le, csak átnevezték Józsefvárosról Józsefvárosért-ra, az új polgármester és csapata pedig egyelőre valóban nem tud közzétenni rajta semmit.

Úgy tudjuk, a Facebook-oldal szerkesztéséhez szükséges adminisztrátori és szerkesztői jog az újság korábbi főszerkesztőjénél volt, aki a választás után távozott posztjáról. A Józsefvárosért Facebook-oldalra kattintva az látszik, hogy nem szerepel az ellenőrzött (verified) oldalakat jelző pipa a cím mellett. Az ellenőrzött megjelölést azok a Facebook-oldalak kapják, amelyek esetében a Facebook megerősítette, hogy az az adott közszereplő, médiavállalkozás, intézmény vagy márka valódi profilja. Ettől függetlenül (pipa nélkül) is lehet azonban valaminek a hivatalos oldala egy Facebook-oldal. Leegyszerűsítve: ha valahol van pipa, akkor az nagy eséllyel hivatalos oldal, de a pipa hiánya sem zárja ki ezt.

Problémák adódtak egy másik önkormányzati intézmény, a Kesztyűgyár közösségi ház Facebook-oldalával is. Bármennyire is önkormányzati intézményről van szó, amelynél önkormányzati alkalmazottak dolgoztak, ők arra hivatkozva nem adták át az adminjogokat, hogy az oldal a saját szellemi termékük. A közösségi ház Facebook-oldala jelenleg nem elérhető

A Facebook igazgatóságához kellett fordulni

A kerület új vezetése az ügyben a Facebook Közép-Kelet Európai Igazgatóságához fordult. "Elküldtük az angol nyelvű nyilatkozatot, és minden szükséges dokumentumot arról, hogy az önkormányzat a Facebook-oldal jogos tulajdonosa, amelynek admin-jogait egy kilépett munkavállaló elvitte magával" - mondta az Indexnek Békési Zsuzsa, a VIII. kerület munkatársa. A Facebooktól azt a választ kapták, hogy a kérelmet befogadták és egy különleges csoport vizsgálja azt. A kerületben remélik, hogy hamarosan visszakapják a rendelkezést a Facebook-oldal felett.

Közben már arról is gondoskodtak, hogy új stábbal meg fog tudni jelenni decemberben a Józsefváros című kerületi újság új száma is. A kerület új vezetése igencsak fonák helyzetbe került a lap miatt, ami az önkormányzati választások előtt folyamatosan és törvénysértő módon kampányolt a fideszes polgármester mellett. A Kúria ezért 500 ezer forint bírsággal sújtotta az önkormányzatot, de a pénzt már az új vezetésnek kell kifizetnie. A lap korábbi főszerkesztője közös megegyezéssel távozott a posztjáról. Pikó András polgármester nemrég azt írta a Facebookon: ha jogi lehetősége lesz rá, akkor a büntetésért, és az azt megalapozó tevékenységéért a korábbi főszerkesztőnek kell vállalnia a felelősséget. 

Szabályozatlan terület

A fentiek elég tanulságul szolgálnak minden önkormányzatnak arra nézve, hogy mennyire van biztos kezekben és mennyire van szabályozva a helyi nyilvánossághoz való hozzáférésük. Az ma már vitathatatlan, hogy a tévé, az újság, a honlap mellett a helyi nyilvánosság meghatározó csatornájává vált a Facebook is. Sok önkormányzatnak ugyanakkor még mindig olyan Facebook-oldala van, amit valamelyik rendszergazda vagy a polgármesteri hivatalban dolgozó munkatárs hozott létre, és ahol igencsak rendezetlenek a hozzáférések és a jogosultságok.

Pedig a dolog nem lenne olyan bonyolult. A hivatalos önkormányzati Facebook-oldalaknál is lennie kell adminisztrátori jogosultságokkal rendelkező személynek vagy személyeknek, akik egyéb szerkesztői jogosultságokat adhatnak embereknek vagy vonhatnak vissza tőlük. Ha valahol egy választás után teljesen lecserélődik az önkormányzat vezetése, az átadás-átvétel részének kell lennie az adminjogokról való lemondásnak, és ezek átadásának a kijelölt új vezetőknek.

Szerettünk volna tisztán látni abban, hogy erre van-e bármilyen szabályozás, de ennek nem találtuk nyomát. Megkerestük az ügyben a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségét is, de kérdéseinkre tőlük sem kaptunk választ.

Szabotázs, ellenállás

Normális esetben, normális országban, normális viszonyok között egyébként nem lenne szükség arra, hogy egy önkormányzati választás után a teljes helyi médiát menesszék, ha megváltozik a polgármester személye vagy a képviselő-testület pártösszetétele. Már ha a helyi média képviselői önszántukból vagy szervilizmusból nem tévesztették volna össze a helyi tájékoztatást a politikai propagandával és a polgármester személyi kultuszának készséges ápolásával. Ha így lenne, a helyi média képviselőinek csak ugyanazt kellene csinálniuk, mint addig: beszámolni a helyi ügyekről és eseményekről.

Ezzel próbálkoztak Újpesten, de a dolog nem jött össze. Déri Tibor, a kerület momentumos polgármestere esélyt akart adni  a kerületi újság dolgozóinak, de elmondása szerint nem mindenki dolgozott korrekt módon (ezt korábbi főszerkesztő vitatja), így a 15 fős szerkesztőségből hat ember távozott, miután – szintén az új vezetés elmondása szerint – több esetben szabotázssal és információk szándékos elhallgatásával találkozott az új kerületvezetőség. A kerületi újság nyomtatott változatát a korábban a jobbikos Alfahírt szerkesztő Balogh Gábor irányítja majd. 

A Facebook-oldal átadása itt sem történt meg. Az oldal szerkesztői jogi következményektől tartva átnevezték az oldalt Újpest-Káposztásmegyerről Újpest-Káposztásmegyeriekre, de a közel 40 ezer követő még mindig nincs tisztában vele, hogy ez jelenleg nem Újpest hivatalos oldala. Az új polgármester, Déri Tibor és csapata létrehozott egy új oldalt, de annak még nagyon kevés követője van. 

Óbudán több Facebook-oldal él vissza a kerület és a városrészek nevével 

A cikk megjelenése után jelezték az Indexnek, hogy Óbuda-Békásmegyeren is csak nagyon nehezen, hosszas huzavona után kapta meg az új városvezetés a Facebook- és egyéb oldalak admin/szerkesztési jogosultságát. Ezek mellett több olyan Facebook-oldal is működik, melyek a városrészek neveit névhasználati engedély nélkül használják, és ezzel azt a látszatot keltik, mintha hivatalos önkormányzati oldalak lennének. Ezek közül a legkirívóbb példa a közel 25 ezer követővel rendelkező Óbuda-Békásmegyer Facebook-oldal. Ezeken az oldalakon a korábbi polgármester arculata köszön vissza, s sok esetben az oldalakon megjelenő tartalmak is nagy egyezést mutatnak a korábbi polgármesterhez köthető oldalak tartalmával. Több esetben olyan videók is fent vannak ezeken az oldalakon, melyek a korábbi polgármester kampányában jelentek meg. Az oldalakon jól látszik, hogy korábban hivatalos önkormányzati oldalakként működtek. Erre utal az is, hogy az Óbuda-Békásmegyer Facebook-oldalon található „Regisztráció” gomb megnyomása a mai napig az obuda.hu oldalra viszi a látogatót.

Rovatok