Index Vakbarát Hírportál

A parancsnok kérte ki a kulcsra zárt kórlaptárból Demeter Márta VIP-igénylőjét

2019. november 26., kedd 15:21

Az adatvédelmi hatóság (NAIH) 2,5 millió forintos bírságot szabott ki a Honvédkórházra Demeter Márta VIP-kártyás ügyében. Az erről szóló határozatot és a részletes indoklást Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke írta alá október 24-én, itt lehet elolvasni>>>

Az ügy előzménye, hogy az Origo február 12-én és 13-án két cikket is közölt arról, hogy az ellenzéki képviselő „lebukott”, mert VIP-kártyát igényelt a Honvédkórházban. A névtelenül megírt anyagban a lap közölte Demeter kérelmét, amit még 2017 nyarán írt a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) akkori parancsnokának, Szabó István vezérőrnagynak. Demeter azt kérte a parancsnoktól, hogy a Honvédkórház Speciális Rendeltetésű Centrum járóbeteg-ellátását igénybe vehesse.

Akkor utánanéztünk a jogszabályoknak, és az derült ki, hogy méltányossági alapon lényegében bárki igényelhet ilyen ellátást, más kérdés, hogy azt valójában ki kaphatja meg.

A hatóság többek között megállapította, hogy a kórház nem jelentette be időben az adatvédelmi incidenst, és a hasonló esetek kezeléséhez nem volt megfelelő belső szabályzata.

Hogyan került Demeter Márta igénylőlapja az Origóhoz?

Erre a kérdésre a vizsgálat után sincs válasz. Azt viszont tudhatjuk, hogy

„Összességében tehát megállapítható, hogy a panaszos igénylőlapjához az MH EK  Igényjogosultsági Referatúra és az MH EK parancsnoka férhetett hozzá” – olvasható a határozatban.

Rovatok