Index Vakbarát Hírportál

Emmi: több tantárgyból lehet majd előrehozott érettségit tenni

2019. november 26., kedd 10:26

Az Országos Diákparlament kezdeményezésére bővíti a kormány azoknak a tantárgyaknak a körét, amelyekből előrehozott érettségit lehet tenni. A döntéssel azt szeretnék elősegíteni, hogy a diákok hatékonyabban készülhessenek fel a felvételire, írja az MTI. 

A kormány határozata alapján a jövőben azon érettségi tárgyakból, amelyek tanítása a középiskola helyi tanterve szerint befejeződik, a diákok a következő vizsgaidőszakban – akár ősszel is – előrehozott érettségi vizsgát tehetnek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például földrajzból, aminek tizedikben befejeznek a diákok, már az azt követő ősszel (vagy utána) előrehozott érettségit tehetnek a tanulók. Erre az elmúlt években kizárólag idegen nyelvekből és informatikából volt lehetőségük a diákoknak, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-vel.

Az Országos Diákparlament azért kezdeményezte a változtatást, mert szerintük a diákoknak így hatékonyabban készülhetnek a felsőoktatási felvételire. A módosítással az érettségi nehézsége nem változik, ugyanakkor az eltérő időpontban letehető vizsgák miatt több idő marad a felkészülésre. Azt írják, a kormány ezzel segíti a felsőoktatásba készülő fiatalokat, de továbbra is elvárja a megfelelő szakmai standardok teljesítését.

Rovatok