Index Vakbarát Hírportál

Polgármester lett, százmilliós tételt kell visszafizetnie

2019. november 26., kedd 10:09 | aznap frissítve

Egy hete írtunk arról, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszatenyőn a választáson lecserélődött településvezetés és az új polgármester összesen 250 milliónyi visszafizetési kötelezettséggel találta magát szemben, aminek egy részét már a NAV követelte a településen, és amit az előző – fideszes – vezetés alatt el nem készült, félbehagyott, bebukott projektek hoztak össze. A helyi fideszes országgyűlési képviselő ki is emelte, hogy az új vezetés erről nem tehet, és már időpontot is kértek a Belügyminisztériumban, hátha sikerül kitalálni valamit.

Úgy tűnik, nem Tiszatenyő az egyetlen település, ahol az új vezetés ilyesmivel találkozik. A Pest megyei Pilisborosjenőn is szembejött az új polgármesterrel a valóság egy százmilliónál is magasabb visszafizetési felszólítás képében.

Pilisborosjenőt a független Küller János vezette 2002 és 2010 között, illetve 2014 és 2019 októbere között, a legutóbbi képviselő-testületben pedig 5 független és egy fideszes képviselő ült. Közben létrejött az utóbbi pár évben a településen egy 2097 Csoport Egyesület nevű szervezet helyi civilekből, akik aztán a mostani választáson képviselőjelölteket és polgármesterjelöltet is indítottak. Majd taroltak: október 13-a óta ők adják a polgármestert és mind a hat képviselőt is. A polgármester Tömöri Balázs lett, 66 százalékkal választották meg.

Tömöri egy novemberi interjúban, egy hónappal a választás után azt nyilatkozta, az átadás-átvétel után elkezdték részletesen átvizsgálni a rengeteg dossziét, ellenőrizni a hiányosságokat, és a komoly hiányosságok mellett egy levelet is kaptak:

Az átadás-átvételi dokumentumok vizsgálata közben kézbesítették a Magyar Államkincstártól és a Belügyminisztériumtól érkező felszólítást, hogy támogatás jogosulatlan használata miatt az önkormányzat fizessen vissza több mint 116 millió forintot a 2016-os konszolidációs pályázati pénz 142,7 millió forintos összegéből, amely pénzt azon falvaknak adtak, amelyeknek nem volt hitele.

A pénzek útépítéssel, útfelújítással kapcsolatban mentek el, ám azok elszámolása nemhogy nem történt meg időben, de az is benne van, hogy az eddig még meg sem kapott engedélyek csak sokkal később lesznek meg. Ráadásul ez csak az egyik évi pályázati pénz, hiszen a polgármester azt mondja az interjúban, hogy

használatbavételi engedélyek sajnos egyik útnál sincsenek, amelyek megléte viszont nemcsak a 2016-os, hanem a 2015-ös konszolidációs pályázati pénzek elszámolásának is feltétele. Ha nincsenek, hiába adtuk ki a pénzeket az útépítésre, útjavításra; vissza kell fizetni – és ez két pályázatra nézve összesen mintegy 224 millió forint.

A polgármestert telefonon értük el. Tömöri az Indexnek azt mondta, bár van ilyen örökségük, de az ügy még folyamatban van, nem tettek le róla, hogy az elszámolást valahogy mégis meg tudják csinálni, ennek érdekében már felvették levélben a kapcsolatot a Belügyminisztériummal is. Elmondta, ezen a 2015-ös és 2016-os konszolidációs pályázaton pont azért kapott lehetőséget a település, mert nem volt adóssága, nem volt hitele, most azonban az ezzel való nem elszámolás hirtelen jelentős anyagi terhet róhat a településre.

Hogy ez az akár 224 milliót is elérő visszafizetendő összeg értelmezhetőbb legyen egy ilyen település életében, Tömöri az Indexnek elmondta, 

a 2019-re tervezett összes adóbevétel 275 millió forint volt.

Ha a két támogatást (2015-ös és 2016-os) együtt nézzük, a visszafizetendő összeg elérheti a település 2019-es mérlegfőösszegének 20 százalékát is, amihez még hozzáadódik egy jelentős összegű ügyviteli kamat is, amit pontosan majd csak azután számolnak ki, hogy rendeződött az ügy.

Az útfelújításokról Tömöri azt mondta, elődje a mostani, 2019-es választási kampányban „nagyon intenzíven, gyors ütemben próbálta ezeket az útfelújításokat befejezni, de ezek nem sikerültek jól minőségileg sem, már a laikus lakosságnak is szemet szúrtak a hiányosságok”. De még ennél is fontosabb, hogy

2018. december 31-ig lehetett volna elkölteni ezeket a forrásokat, ehelyett az előző polgármester utána használta fel, és az elszámoláshoz szükséges papírok is hiányoznak.

A település új vezetése a kivitelezőkkel lépett kapcsolatba, hogy előkerülhessenek átvételi papírok, kiderülhessenek a műszaki részletek. És, hogy még nehezebb legyen a dolog:

az útfelújítások ügyét kizárólagos hatáskörben vivő korábbi polgármester, jegyző és megbízott pénzügyi gazdasági vezető is elment, pozíciójukat otthagyták.

Az előző polgármesternek küldtek több kérdést is ezekkel kapcsolatban, aki segítséget ígért. 

Ahogy Tiszatenyőnél, úgy Pilisborosjenőn is nagyban függ a folytatás a Belügyminisztériummal történt egyeztetéstől, amint fejlemények vannak, igyekszünk beszámolni azokról.

Ha ön friss településvezető, és hasonló problémával találkozott, vagy nem polgármester, de tudomása van arról, hogy településén hasonló helyzet alakult ki, kérjük, írja meg nekünk!

(Borítókép: Pilisborosjenő. Fotó: Jászai Csaba / MTI)

Rovatok