Index Vakbarát Hírportál

Ungváry Krisztián: Szánalmas Varga Judit hazudozása

2019. november 27., szerda 21:13 | aznap frissítve

Azt állítja Ungváry Krisztián történész, hogy hazudott apja múltjáról Varga Judit igazságügy-miniszter és a kormánysajtó egy része is. A történet előzménye, röviden:

Erre született szerdán Ungváry Krisztián válasza. A történész szerint az általa is szerkesztett, ügynökök feltárásával foglalkozó honlapon a következő szerepel Varga Judit apjáról:

„Érett materialista gondolkodású. [...] Fedőfoglalkozásával összefüggésben állambiztonsági feladatok végrehajtásában fejlődőképes. [...] Alapfokú nyelvismeretét fedőmunkakörében jól hasznosítja. [...] A követelményeknek megfelelően tudja a hálózattartó operatív munkát végezni. SZT-pozícióba történő beállításáról a vállalat igazgatója tudomással bír, azt vele megbeszéltük, konspirációs védelmét biztosítja.” Valamint az is szerepel, hogy kétszer kapott jutalmat, összesen 8000 forint értékben, ami – Ungváry szerint – akkoriban nem kevés pénz volt.

Nem az a gond, ha egy közszereplő felmenői múltja problematikus. Sok ilyen eset van és a gyermek nem felel szülei, ill. nagyszülei tetteiért. Azért azonban felel, hogy ne hazudjon róla. Itt ezt teszi a miniszter, amennyiben azt állítja, hogy amikor rádöbben. miről szólt a megbízása, lemondott, és ezt teszi lakájmédiája is. Eléggé gyermeteg hazudozás ez, feltételezni valakiről, hogy hosszú éveken át nem veszi észre, miről szól az SZT-tiszti feladat és a hálózattartás

- írja Ungváry.

Szerinte azért is „szánalmas ez a hazudozás, mert az apa valójában nem csinált semmi érdemlegeset. Pitiáner pártállami karriert építgetett magának, mint oly sokan, kár erről ilyen izzadságszagú ködösítésekbe menekülni. Különösen kár azért, mert szerencsére még ezen a párton is van ellenpélda, sokkal súlyosabb esetekre is, amikor az érintett szembe tudott nézni apja és nagyapja múltjával.”

A történész szerint az pedig a pofátlanság netovábbja a minisztertől, hogy nincs itt látnivaló, mert az ügyet ő hozta nyilvánosságra. „Három történész hozta nyilvánosságra Varga Judit nélkül 2012-ben. Akkor még azt sem tudtam, hogy ő kicsoda.”

Rovatok