Index Vakbarát Hírportál

Munkacsoportot akarnak létrehozni a bulinegyed szabályozására

2019. december 4., szerda 15:23

Soproni Tamás, a VI., és Niedermüller Péter a VII. kerület polgármestere közös levelet fogalmazott meg Karácsony Gergely főpolgármesternek, hogy támogatását kérjék egy munkacsoport létrehozásához, ami a fővárosi bulinegyed a szabályozásával foglalkozna - írta meg a Hvg.hu

A levelet az erzsébetvárosi honlapon tették közzé, és Niedermüller Péter tette ki a Facebook-oldalára.

A polgármesterek szerint jelentős változáson ment át Európában a turizmus, ezért egész Európában egyre több város lát hozzá, hogy kidolgozzon egy átfogó programot a kulturális turizmus alakítására, szabályozására.

Soproniék elismerik, hogy a Budapestre látogató turisták jelentős anyagi bevételt jelentenek, de azt is igaznak tartják, hogy a növekvő turizmus számos konfliktussal is jár.

„Az esetenként elviselhetetlen zaj, kosz, a bűnesetek, a romló közbiztonság, a szabályozatlan rövid távú lakáskiadások, a negatív következményekkel járó dzsentrifikáció mind olyan tényezők, amik egyre inkább lakhatatlanná teszik ezeket a kerületeket, ezeknek egyes részeit" – áll a levélben.

A polgármesterek szerint „a főváros egészére kiterjedő, okos és fenntartható megoldásokra, szabályozásra van szükség”, ezért egy munkacsoport felállítását kezdeményezik, amely szakértőkből és főleg érintett kerületek képviselőiből állna, és feladata „a kulturális turizmus átfogó, a jelenlegi helyzetet, az európai trendeket figyelembe vevő szabályozása” lenne. A levél szerint ebbe beletartozna a rövid távú lakáskiadás, azaz az Airbnb szabályozása is.

Niedermüller Péter szerdán még Orbán Viktornak is írt, hogy a kormány részesítse célzott támogatásban a kerületet, a pénzt az önkormányzat kizárólag a turizmus okozta problémák kezelésére, illetve az erzsébetvárosi lakók életkörülményének javítására fordítaná.

Rovatok