Index Vakbarát Hírportál

Orbán ráfröccsenő epeömlésre panaszkodik a parlamentben

2019. december 10., kedd 14:51

Gothár Péter volt a kormánypártiak legfőbb témája a parlamentben, ahol Orbánnak is meg kellett jelennie, hogy válaszoljon az azonnali kérdések órájában is a hozzá intézett kérdésekre. A kormányfő szomorú volt, mert

A kormánypártiak az ellenzéket vették elő a Gothár-ügy kapcsán, azt állítva, hogy a balliberális oldal el akarta tussolni az ügyet. Fideszes kérdésfelvetésre a Fidesz-KDNP kormányzati képviselőjének válasza megerősítette: a balliberálisok el akarják tussolni a szexuális zaklatás ügyét. Gothárról az is sokszor elhangzott, hogy egykor SZDSZ-es volt.

Az ellenzék inkább arra volt kíváncsi, hogy 

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője kérdezte először Orbán Viktort a keddi ülés azonnali kérdések órájában. Jakab azzal kezdte,  hogy a magyar állam Kenyában és Vietnámban épít kórházat, onkológiai központot, miközben a magyar egészségügyből rengeteg pénz hiányzik.

Évente 33 ezer ember hal meg rákban, miért épül 20 milliárd forintért onkológiai központ Vietnámban – kérdezte a Jobbik frakcióvezetője, aki szerint az EMMI-t vezető Kásler miniszter állítása elfogadhatatlan, amikor a miniszter arról beszél hogy "nem az a baj, hogy nincs kézfertőtlenítő, hanem, hogy van látogató."

"Hova tűnik el a rengeteg TB, mert az egészségügyben nincs az biztos!"

„Kásler professzor úr nyilván többet tett a rákos betegekért, mint az egész jobbik frakció. Senki sem mentette meg annyi ember életét, mint az egész parlament"

– mondta tiszteletet követelve a kormányfő.

"Orbán szerint kérdések helyett általában epeömlést kap". "Ön gyógyíthatalan feltűnési viszketegségben szenvedő ember. Jámbor türelemmel fogjuk ezt viseltetni."

Jakab elengedte a füle mellett Orbán rá vonatkozó szavait. "A halál nem válogat, az önök egészségpolitikájának mindannyian áldozatai vagyunk, a jobboldali sem éli túl."

Orbán ezután a jobbik és Gyurcsány szövetségét vette elő:"kellő szerénységgel jegyzem meg, hogy az egyetlen nemzeti párt a Fidesz-KDNP szövetsége maradt, miután önök összeálltak Gyurcsány Ferenccel."

Orbán szerint 2010 óta 770 milliárd forinttal többet költ az ország az egészségügyre, mint a Jobbik "összebútorozott házastársai, a szocialisták, leánykori nevükön kommunisták, gratulálok egyébként ehhez a szövetséghez."

Az MSZP-től Harangozó Tamás "800 millió forintos költségvetési csalás. Nyomoz a NAV?" címmel kérdezte Orbánt. Harangozó a Privát Kopó nevű bűnügyi magazin cikkéből olvasott fel, amiben arról írnak, hogy Győrben a NAV "lecsapott a győri Fidesz szavazatgyűjtőire". A cikk szerint a családi vállalkozásban működtetett győri Roma Kisebbségi Önkormányzatot irányító család legalább 800 millió forintos kárt okozott az államnak, az ügyet átszövik a helyi politikai érdekek.

Harangozó azt kérte Orbántól, igazak-e a cikk állításai, folyik-e az ügyben NAV nyomozás.

"Én értem, hogy az év vége közeledik, ilyenkor sokan ledobják a láncot, de valami komolyságot tarthatnánk. Ön nem kevesebbet kér tőlem, minthogy kommentáljam ezeket az állításokat. Még ha tudnám is, hogy miről van szó, az a helyes, hogy a hatóságok teszik a dolgukat. Ha elismerésnek szánja ezt, akkor azt továbbítom" – válaszolt Orbán, majd hozzátette: "a miniszterelnöknek NAV-ügyekben nem kell kommentárt adnia", ráadásul egy folyamatban lévő ügyben amúgy sem lehet nyilatkozni.

Epeömlés után süsüzés

Csárdi Antal az LMP-től a "zaklató színházakkal" kapcsolatos általánosításról kérdezte Orbánt, miután az a jelző jelent meg Kocsis Máté Fidesz frakcióvezető szavaiban, amikor a színházak finanszírozására vonatkozó törvénymódosítást indokolta.

"Szép nap a mai, előbb egy dühkitörés, aztán kommentáljam a Privátkopót, aztán kommentáljam a frakcióvezető szavait. Ha arra kíváncsi, hogy a miniszterelnök mit gondol a magyar színészekről, akkor azt mondhatom hogy a legnagyobb elismeréssel tudok beszélni róla."

Csárdi továbbra is kíváncsi volt Orbán véleményére az általánosításra, amely alapján azt is lehetne mondani, hogy 

"Kokainozó KDNP-Fidesz, kurvázó kormánypártok,"

Lezsák Sándor azt kérte Csárditól vonja vissza az előző kifejezését.

Prostitúciót igénybe vevő kormánypártok, ha így jobban tetszik, de ez nem helyes, mert az általánosítás torzít.

Orbán megismételte a színészeket elismerő szavait, majd a Csárdi által elismeréssel megemlített Bodrogi Gyulára hivatkozva közölte: Csárdi szavairól Süsüs jutott eszébe. A kormányfő kormánypárt soraiban nagy tapsot aratott.

Párbeszéd: Érkezik-e parancs az MTVA-ba?

Szabó Tímea és Kocsis-Cake Olivio a Párbeszédtől arról beszélt, hogy miért nem engednek be egyetlen ellenzéki jelöltet sem a Médiatanácsba? Kedden ugyanis az Országgyűlés megszavazta a Médiatanács új tagjait, mind a négyen fideszesek. Kocsis ezután azt kérdezte:

érkezik parancs az MTVA-ba, hogy kiket kell lejáratni? Veszélyeztetné ezt az, hogy egyetlen ellenzéki tagot is beengednének a Médiatanácsba?

Orbán erre röviden úgy válaszolt:

a Médiatanács nem tartozik a kormány alá, tagjainak megválasztása kifejezetten parlamenti ügy.

Csányi Tamás jobbikos képviselő a parlamentben Orbán Viktort a Boldog István fideszes képviselő jobbkeze, fehér Petra letartóztatása körüli ügyről kérdezte: Ahogy arról korábban beszámoltunk, nagyon komoly, felülről irányított rendszer alakulhatott ki Jász-Nagykun-Szolnok megye nagy részén a TOP-os pályázatoknál, hogy mire pályázhatnak a települések, kiket kell meghívni, ki fog nyerni, és mindezt aztán kinek kell megköszönni. Az ügyben 4 embert már letartóztattak, egy nyomkövetőt kapott. 

Boldog István ügyében Orbán elismerte, hogy van Fideszes érintettség.

Mészárost sejti az ellenzék a szennyezés mögött

Mi történik a Mátrai Erőműben? - érdeklődött Korózs Lajos. Az MSZP azt akarta megtudni Gulyás Gergelytől, hogy

Gulyás Gergely erre nem válaszolt, de elmondta: a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2019. november 12-től két héten át mért, azóta semmilyen anyag nem lépte át az egészségügyi határértéket.

Korózs megismételte a kérdést, erre Gulyás azt mondta:

 "Túlmegy az elvárhatóság határán, hogy az ön kérésére végezzek hatósági vizsgálatot", de ha kérés érkezik, a vizsgálatot lefolytatják.

A környezetvédelmi hatóságnál nincs folyamatban eljárás, lakosságtól bejelentés nem érkezett. A rendőrséghez környezetkárosítás miatt jött feljelentés, ezt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja le. 

"A hatóságok példás módon mindent megtettek a köznyugalom helyreállítása érdekében."

A párbeszédes Kocsis-Cake Olivio ezután felemlegette, hogy amikor Bige Lajos gyárával kapcsolatban felmerült valami gyanú, nagy szigorúsággal jártak el, most viszont, a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő erőművel kapcsolatban nem, így tehát "kettős mérce van".

Gulyás erre úgy reagált, a kormánynak nincs hatása azoknak a hatóságoknak a munkájára, akik kint jártak a helyszínen. 

Gothárral zárult az azonnali kérdések órája

Dunai Mónika interpellációja után Kállai Mária kérdezte meg az EMMi államtitkárától ugyanazt 

"Milyen garanciák segíthetik a visszaélések elkerülését." A Fidesz képviselője elismételte Dunai Mónikát:

„A Színház és Filmművészeti Egyetemet ugyanazok irányítják: Máté Gábor, Ascher Tamás és Gothár Péter. A Színház és Filmművészeti Egyetem mindent elkövetett, hogy mentse lebukott zaklatót" és ebben együttműködtek az ellenzéki politikusok. Kállai is felidézte Dunaihoz hasonlóan, hogy a nem balliberális körben lévő, zaklatással megvádolt Marton László viszont belehalt egy hasonló ügybe.

Rétvári Bence az LMP képviselőjét, Csárdi Antalt vette elő a válaszában, mondván, úgy beszélt a az által kifogásolt kormánypárti nyilatkozatokban hallható, általánosítást sejtető "zaklató színházak" jelzőről, hogy nem ítélte az Gothár-ügy eltussolásának kísérletét. Az államtitkár szerin a színházak finanszírozását átíró törvényjavaslat ellen tiltakozó, balliberális körben aktív színészek politikai nyomást gyakorolnak kollégáikra.

„Gothár Péter és Havas Henrik ügyében ugyanazt láttuk: Ha olyanról van szó, aki a balliberális politikai oldalhoz közeláll, akkor senki sem tiltakozik, senki sem petíciózik... Csak akkor hangos a balliberális oldal, ha általánosságban kell beszélni, és nem az ő politikai értékvilágukhoz közvetlenül kapcsolódó személyről van szó" – mondta Rétvári. 

A kormánypárti képviselők nem kérdeztek rá a zÚj Színházban felmerült zaklatási üggyel kapcsolatos vizsgálatra.

Az azonnali kérdések óráját Csárdi Antal zárta, aki személyes érintettségre hivatkozva kért szót: "most és mindenhol elítélem, amikor visszaélnek, zaklatnak, nőket."  "Máté Gábort is elítélte a színház (itt Csárdi minden bizonnyal Gothárt akart mondani) kitiltották az intézmény területéről is."

"Most marha nagy a szájuk, de amikor az egyik képviselőtársuk kutyáján átesett a felesége, akkor olyan csöndben voltak, hogy szégyen" – mondta Csárdi a vak komondoros fülöpházi videszes politikusra utalva.

"Az új Színházról miért nem beszélnek? A nők elleni visszaélés nem pártpolitikai kérdés." – mondta Csárdi, aki szerint a Fidesz, kihasználva a helyzetet, Gothár ügyét "ráhúznák a teljes színházi világra, megsértve ezzel művészeket és mindenkit, aki ebben a közegben dolgozik, szégyelljék magukat."

(Borítókép: Huszti István / Index)

Rovatok