Index Vakbarát Hírportál

Nézőpont: Fidesz–KDNP 52 százalék, ellenzéki pártok 44 százalék

2019. december 10., kedd 10:37 | aznap frissítve

Ha most vasárnap kéne szavazni, a választók 52 százaléka a Fidesz–KDNP országos listájára voksolna. A hét ellenzéki pártot magában foglaló kormányellenes blokkot pedig a választási részvételüket biztosra ígérők 44 százaléka támogatná – derül ki a kormányközeli Nézőpont Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásából, melyet egyébként a kormánypárti Magyar Nemzet számára készített. 

Az intézet közleménye szerint a kormánypártok népszerűsége 2019-ben végig kiegyensúlyozott volt: hónapról hónapra minden második aktív szavazó velük szimpatizált. Az ellenzéki pártokat támogatók köre az önkormányzati választások óta azonban stagnált, eltéréseket csak az egyes pártok szavazótáborának aktivitása miatt lehetett látni.

A hét ellenzéki erőt (Momentum, DK, Jobbik, MSZP–P, MKKP, LMP) magában foglaló kormánykritikus oldal támogatottsága összeadva 44 százalék lenne a legvalószínűbb listás eredmény kategóriájában. Ezek alapján úgy tűnik, az ellenzéki oldal nem tudott profitálni az önkormányzati választás eredményéből az elmúlt hónapokban, olvasható a közleményben.

Az ellenzéki erősorrendet jelenleg az itthoni parlamenti képviselettel nem rendelkező Momentum Mozgalom vezeti, ők 11 százalékot szereznének listán. A Momentumon kívül a Demokratikus Koalíció (DK) bír két számjegyű (10 százalék) támogatottsággal a választási részvételüket biztosra ígérők körében. Gyurcsány Ferenc pártját a Jobbik követi 9 százalékkal. Az MSZP–P szövetség (7 százalék) szavazótáborának mérete alapján ezúttal sem tudná átlépni a két párt közös listaállítása esetén érvényes 10 százalékos bejutási küszöböt. Hasonló gondokkal küzd több ellenzéki párt is: a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 4, az LMP 3 százalékos támogatottsággal bír, csakúgy, mint a Mi Hazánk Mozgalom.

Rovatok