Index Vakbarát Hírportál

Szél: Az Emmi nem halasztja el a hatévesek kötelező beiskolázásának bevezetését

2019. december 10., kedd 12:55

Hiába a szakmai szervezetek, az érintett szülők és az ombudsman tiltakozása, az Emmi nem halasztja el az iskolaérettség, a tankötelezettség kezdetének megállapítására vonatkozó új eljárásrend bevezetését, tudta meg Szél Bernadett független képviselő, amikor Hadházy Ákossal és Szabó Szabolccsal látogatást tettek az Emmiben, bojkottálva a parlamenti szavazást, ami súlyosan bünteti ezután a rendbontó képviselőket és megnehezíti a frakcióalapítást.

Szél Bernadett a Facebookon először arról panaszkodott, hogy nem akarták őket beengedni az Emmi államtitkárához, majd azt írta ki, hogy végül főosztályvezetői szinten fogadták őket, amikor a hatévesek beiskoláztatása miatt kérdéseket akartak feltenni. Dél után arról posztolt a képviselő, hogy nagyon fontos információkat tudtak meg:

az EMMI nem hajlandó elhalasztani a kötelező 6 éves beiskolázásra vonatkozó új eljárási szabályokat -- ezt most személyesen is megerősítették nekünk. Január 31-ig lehet kérvényt benyújtani, 2021-től viszont január 15-e lesz határidő. Kértem, hogy erősítse meg: valóban kiválthatja-e a pedagógiai szakszolgálatok szakértői bizottságainak véleménye a kérvényt, és azt válaszolta, igen, idén is és ez a jövőben is így fog maradni. 2020. január 31-ig a pedagógiai szakszolgálatoknak a szülők kérésére iskolaérettségi vizsgálatot kell végezniük és annak eredményét biztosan elfogadják.

Szél azt írja, hogy mivel az Emmi eddig nem kommunikált egyértelműen, volt számos olyan szakszolgálat, amelyik a szülők kérése ellenére nem végzett vizsgálatot, mondván, annak eredményét úgysem fogják elfogadni. A három képviselő most megerősítést kapott a legilletékesebb helyről, hogy ez a lehetőség él, vagyis a szülők bátran fordulhatnak a szakszolgálatokhoz, a január 31-ig beszerzett vélemény kiváltja a kérvényt.

A három független képviselő az Emmi után az európai uniós fejlesztéséért felelős államtitkárhoz indult – ugyanis a parlament mai szavazása után már nem sok alkalom van előzetes egyeztetés nélkül belépniük egy közintézménybe.

Rovatok