Index Vakbarát Hírportál

Négyszáz diák maradt fűtés nélkül Gyömrőn, de nem biztos, hogy ezzel az iskola rosszul járt

2019. december 11., szerda 14:20

Egy hete nincs fűtés a gyömrői Weöres Sándor Általános Iskola főépületében. A régi kazán hibásodott meg, és mivel a javítása eltart egy ideig, az iskola teljesen kihűlt. A diákoknak ezért csak rövidített órákat lehet tartani.

A dolog pikantériája ugyanakkor az, hogy a most meghibásodott kazán helyére négy éve már megvásároltak két vadonatújat, amelyek azóta sem lettek beszerelve.

2015-ben ugyanis az iskola alagsorát elöntötte a víz, ezért akkor a biztosító állta volna a kazáncserét. Ekkor az iskola fenntartója még Gyömrő városa volt, élén Gyenes Levente polgármesterrel. Az adócsalás miatt elítélt és lemondatott korábbi polgármester, akit idén ősszel újra megválasztották, azt mondja: a négy éve vásárolt új kazánok nem voltak kompatibilisek az iskolaépület régi, elavult fűtésrendszerével.

Gyenes az Indexnek azt mondta, 2015-ben az új kazánok megvásárlása után a város 2016-os költségvetésébe elkezdték betervezni azt a 12-15 milliós tételt, amibe a Weöres Sándor Általános Iskola teljes fűtési rendszerének modernizációja került volna akkori áron.

A kifizetett új kazánokat viszont soha nem hozták el a forgalmazótól.

A polgármester magyarázata szerint azért, mert nem akarták, hogy az új berendezések garanciája addig ketyegjen, amíg nem kompatibilis a fűtési rendszer, és ezért nem beszerelhetőek a kazánok. 

A fűtésrendszer korszerűsítésére azonban már nem történt meg, az általános iskola ugyanis a várostól átkerült a Monori Tankerületi Központ fenntartásába. A Klebelsberg Központ (Klik) tájékoztatása szerin a fenntartóváltáskor az új kazánokat a tankerület nem kapta meg. 

Bár az ATV szerint a kazán mostani meghibásodása miatt fűtés nélkül maradt 400 gyerek és 30 pedagógus most kabátban kénytelen végigcsinálni a rövidített órákat, hosszú távon egyáltalán nem biztos, hogy rosszul jött a Weöresnek, hogy az öreg kazán most meghibásodott. 

Az Index kérdésére reagálva a Klik ugyanis az írta:

Az Ön által említett kazánokról a tankerület tájékoztatást kért az Önkormányzattól. Tájékoztatásuk szerint a kazánok bármikor rendelkezésre állnak.

Amikor hétfőn arról kérdeztük Gyenes Leventét, hogy mikor szerelhetik be a négy éve megvásárolt kazánokat, a polgármester még nem tudott arról, hogy ez a fűtésrendszer modernizációja nélkül egyáltalán megvalósulhat-e.

Ehhez képest a Klik hétfő esti válaszában már arról tájékoztatott bennünket, hogy a Monori Tankerület a teljesen új fűtésrendszer megterveztetését 2020-ban, a gyömrői önkormányzattal együtt működve megvalósítja. Vagyis a jelek szerint éppen a mostani fagyoskodás gyorsította fel a folyamatokat, és így már jövőre megtörténhet a kazánok beszerelése.

A Klik tájékoztatása szerint a soron kívüli javítási munkálatok most 1,6 millió forintba kerültek, és mától újra lehet fűtés az iskolában. Gyenes Levente ugyanakkor azt is elmondta, hogy mivel a Weöres Sándor főépülete kihűlt, csak csütörtökre vagy péntekre várható, hogy sikerül ismét felfűteni az iskolát. 

Rovatok