Index Vakbarát Hírportál

A szakszervezetek felszólították Ádert, ne írja alá a tb-törvényt

2019. december 15., vasárnap 12:22

A Magyar Szakszervezeti Szövetség felszólította Áder Jánost, hogy ne írja alá a tb-törvényt, a társadalombiztosítás átalakításáról szóló törvénymódosítást, mert szerintük az "botrányos és embertelen, a szolidaritás sárba tiprása", írják közleményükben. 

A Szakszervezeti Szövetség elnöke, Kordás László szerint a törvény üzenete az, hogy akinek nincs pénze a gyógyulásra, az haljon meg. Álláspontjuk szerint ezzel ugyanis közel félmillió embertől vonnák meg az orvosi ellátást, a törvény pedig beteget az orvos ellen, munkavállalót a munkáltató ellen, egészséges embert a beteg ellen fog fordítani.

A MASZSZ szerint mostantól minden alkalmazottnak ajánlott lesz meggyőződnie arról, vajon befizeti-e utána a munkáltatója a tb-járulékot. A törvény szerint ugyanis ha valaki három hónapig nem fizeti be járulékot, és így 23 ezer forintos hátraléka lesz, az orvosnak meg kell tagadnia az ingyenes ellátást, és a máskor rutin vizsgálatért több tízezer, komolyabb beavatkozásért pedig több százezer, akár egymillió forintnál is többet elkérhetnek.

Hozzáteszik, hogy az orvosok is képtelen helyzetbe kerülhetnek, hogy a nem fizetőktől meg kell tagadniuk az ellátást, hiszen a gyógyításra esküdtek fel. "A szolidaritás elve szerint ma nekem, holnap neked lesz szükséges segítségre. A kormány azonban éppen most tapossa sárba a szolidaritás alapelveit", írják. 

Kordás szerint nem véletlen, hogy a törvényt "a lehető legnagyobb titokban készítette elő a kormány, szokás szerint nem egyeztettek szakmai szervezetekkel sem, mert tudták, hogy botrányos változtatást tartalmaz".

A törvénymódosítás ellen a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Kincses Gyula is tiltakozott, szintén arra kérve Ádert, hogy ne írja alá. 

Kincses azzal kezdi az állásfoglalását, hogy a Magyar Orvosi Kamara a törvénytervezetet nem kapta meg véleményezésre, azért csak most véleményezik a tb-törvényt. Majd azzal folytatja, hogy alapvetően egyetértenek vele, hogy a társadalombiztosítás a jogok és a kötelességek egyensúlyán alapszik, és minden járulékfizetésre képes állampolgár köteles járulékot fizetni. A kamara szerint az is kétségtelen, hogy a járulékfizetési fegyelmet erősíteni kell.  Meglátásuk szerint nagy számban lehetnek olyan személyek, akik tájékozatlanságuk, a hivatali ügyintézésben való járatlanságuk, a munkaadójuk hibája, vagy akár saját mulasztásuk miatt nem rendezik időben társadalombiztosítási jogviszonyukat.

Rovatok