Index Vakbarát Hírportál

Ismét letartóztatták a Viking Sigyn kapitányát

2019. december 16., hétfő 10:24 | aznap frissítve

Ismét letartóztatták a Hableány hajóbaleset ügyében megvádolt ukrán hajóskapitányt - írja az MTI a fővárosi főügyész tájékoztatására hivatkozva. 

Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfőn döntött a letartóztatásról, mert az ügyészség indítványozta, hogy ismételten rendeljék el a Viking Sigyn kapitányának letartóztatását.  A bíróság a vádiratban szereplő indítvány alapján - osztva az ügyészségi álláspontot - hétfőn elrendelte a letartóztatást. A végzés nem végleges.

A szállodahajó ukrán hajóskapitánya nem először kerül letartóztatásba a Haleány-balesettel összefüggésben. Június 1-jén egysze már letartóztatták, de a bíróság lehetővé tette, hogy 15 millió forint óvadék ellenében Budapest területén bűnügyi felügyelet alá kerüljön nyomkövető eszköz alkalmazásával. A legfőbb ügyész ezután  a Kúriához fordult, és a legfelsőbb bírói fórum kimondta: törvénysértő volt az óvadék engedélyezése.

Július 31-én - miután a férfit segítségnyújtás 35 rendbeli elmulasztásával is meggyanúsították - a bíróság ismét elrendelte az ukrán kapitány letartóztatását.

November 18-án a Fővárosi Törvényszék azt közölte, hogy jogerősen is elrendelték a kapitány bűnügyi felügyeletét. A másodfokon eljáró bíróság ugyanis helybenhagyta azt az elsőfokú végzést, amelyben a Budai Központi Kerületi Bíróság megszüntette a Viking Sigyn ukrán kapitányának letartóztatását és kényszerintézkedésként - nyomkövető technikai eszköz alkalmazásával - bűnügyi felügyeletét rendelte el. A gyanúsított a számára kijelölt lakást engedély nélkül nem hagyhatta el.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész emlékeztetett arra, hogy a kerületi ügyészség november 28. napján emelt vádat halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és más bűncselekmények miatt az ukrán hajóskapitánnyal szemben.

"Az ügyészség az eljárás során végig azt a határozott szakmai álláspontot képviselte, hogy a szökés határozott veszélyére és más okra is figyelemmel a legsúlyosabb kényszerintézkedés szükséges és indokolt. Az ügyészség ezért a vádiratában indítványozta, hogy a perbíróság – a Pesti Központi Kerületi Bíróság – rendelje el a vádlott letartóztatását" - fogalmazott Ibolya Tibor.

Május 29-én a Viking Sigyn szállodahajó Budapesten, a Margit híd közelében nekiütközött a Hableány sétahajónak, amely elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast a mai napig keresnek a hatóságok.

Rovatok