Index Vakbarát Hírportál

A Magyar Közlöny "technikai hiba" miatt elrontotta a kihirdetett Alaptörvényt

2019. december 16., hétfő 19:15

Egy héttel ezelőtt az Országgyűlés elfogadta az ellenzék alaptörvény-módosítását, ami korrigálná és visszaállítaná az alaptörvény szövegét a közigazgatási bíróságok tervét megelőző állapot szerint. A javaslatot a Párbeszéd képviselői nyújtották be, hogy az alaptörvényből kikerüljön a közigazgatási bíróság fogalma.

A módosított Alaptörvény szövegét aztán, ahogy kell, ki is hirdették a Magyar Közlönyben december 14-én.

Aztán egyszer csak, egy nappal később megjelent az Igazságügyi Minisztérium oldalán egy közlemény:

a szerkesztés folyamatában az egységes szöveg előkészítése során technikai hiba történt, ami miatt a szöveg hibásan jelent meg.

Még aznap fel is került a javított változat.

A két változatot feltoltuk egy szöveg-összehasonlító oldalra, és kiderült, a különbség ördöge a 28. cikkelynél lakozik. 

Az első változatban ugyanis ez áll:

A bíróságok a jogalkalmazás során a jogszabályok szövegét elsősorban azok céljával és az Alaptörvénnyel összhangban értelmezik. Az Alaptörvény és a jogszabályok értelmezésekor azt kell feltételezni, hogy a józan észnek és a közjónak megfelelő, erkölcsös és gazdaságos célt szolgálnak.

A másnapi, javított változatban pedig már ez:

A bíróságok a jogalkalmazás során a jogszabályok szövegét elsősorban azok céljával és az Alaptörvénnyel összhangban értelmezik. A jogszabályok céljának megállapítása során elsősorban a jogszabály preambulumát, illetve a jogszabály megalkotására vagy módosítására irányuló javaslat indokolását kell figyelembe venni. Az Alaptörvény és a jogszabályok értelmezésekor azt kell feltételezni, hogy a józan észnek és a közjónak megfelelő,erkölcsös és gazdaságos célt szolgálnak.

Így tehát az első feltöltésből "technikai hiba" során kikerült ez a mondat: "A jogszabályok céljának megállapítása során elsősorban a jogszabály preambulumát, illetve a jogszabály megalkotására vagy módosítására irányuló javaslat indokolását kell figyelembe venni."

Az Igazságügyi Minisztérium közleményében azt is írja, a hiba kiderítésének érdekében belső vizsgálatot rendeltek el.

Rovatok