Index Vakbarát Hírportál

Anorexia: csak a jéghegy csúcsa, hogy nem eszik

2019. december 17., kedd 16:24

Több mint 1500 evészavaros beteget kezelt már, két évtizede foglalkozik anorexiás gyerekekkel és tinédzserekkel Dr. Pászthy Bea gyerekorvos, gyerekpszichiáter, a Kibeszélő podcast vendége. "Ezek a gyerekek kényszeresen számolják a kalóriákat, és ha 3-400 kalória felett vannak egy nap, akkor már nem esznek többet. Nagyon súlyos testi állapotba kerülhetnek, mert sokan még a vízivástól is megfosztják magukat" - mondja.

„Hogy mit érteztem, amikor a csúcsán volt ez a betegség? A legelső szó, ami eszembe jut, az a félelem. Hogy nem akarom bevinni az ételt a szervezetembe, mert annak következményei lesznek, és az lesz a következmény, hogy jönnek a kilók, rámrakódnak. Nagyon erős elutasítás volt”

- mondja Janecskó Kata, az Index újságírója, a Kibeszélő podcast másik vendége, aki átesett tinédzserként az anorexián, és nemrég részletes cikket közölt az Indexen a témában. Gyógyult, de a testképzavarok közé tartozó súlyos betegség maradványai valamelyest a felnőtt korát is végigkísérik, és őszintén beszél erről a podcastban. 

Dr. Pászthy Beaaki 2005-ben indította el a Semmelweis Egyetem I. Gyermekgyógyászati Klinikáján az egyetemi gyermekpszichiátriai osztályt, és megszervezte a gyermekpszichiátriai szakorvosképzést, most önálló, anorexiásokat gyógyító terápiás központ létrehozását tervezi.

Átlagban leginkább a 12-14 éves gyerekek körében jellemző ez a mentális betegség, és az elmúlt tíz évben egyre fiatalabbak az érintettek, gyakran már 9-11 évesen kialakul az anorexia. A betegek tíz százaléka 8 éven belül meghal.

Ezekről esett szó a műsorban:

Mi az a podcast és mire jó?

A podcast az interneten bármikor elérhető rádióműsort jelent, ami rendszeresen jelentkezik. A podcasthallgatást ma már okostelefonos alkalmazások és szolgáltatások segítik, amikkel az adások letölthetők, offline is hallgathatók, és amik megjegyzik, hogy hol tartottunk legutóbb egy műsorban. Podcastot hallgatni vezetés, házimunka vagy sportolás közben is lehet, míg olvasni nemigen. Kövesse az Index különböző podcastjait, itt pedig olvassa el, hogyan érdemes podcastot hallgatni!

(Borítókép: Janecskó Kata, Munk Veronika és Dr. Pászthy Bea gyerekorvos beszél az index podcast szobájában. Fotó: Aradi László / Index)

Rovatok