Index Vakbarát Hírportál

A Magyar Orvosi Kamara elnöke sajnálja, hogy Áder aláírta a tb-törvényt

2019. december 18., szerda 13:16

Pár napja arra kérte a köztársasági elnököt a Magyar Orvosi Kamara, hogy küldje vissza megfontolásra a parlamentnek a tb-törvényt, mivel meglátásuk szerint a rendelkezés egy egész család szociális helyzetét is megrendítheti, továbbá ronthatja az egyébként is ingatag orvos-beteg bizalmi viszonyt. Nem jártak sikerrel: Áder szerdán kihirdette a törvényt, mely kimondja, hogy amennyiben valaki három hónapig nem fizet járulékot, úgy megszűnik a tajszáma. 

Kincses Gyula, a MOK közelmúltban megválasztott elnöke a hvg.hu-nak elmondta, sajnálják, hogy Áder aláírta a törvényt. Kincses beszélt arról is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumától ígéretet kaptak arra, hogy a végrehajtási rendelet kidolgozásába már bevonják a MOK-ot, így a kamara ott próbálja majd érvényesíteni a betegek és orvosok érdekeit. Az orvos úgy véli, alapkérdés, hogy a nem fizetőkre úgy tekintenek-e majd, mint aki nem jogosult az ellátásra (rendszeren belül van) vagy ki van dobva a rendszerből. Az utóbbi esetén meglátása szerint csak piaci alapon lehet díjat számítani az ellátásért. Egyelőre azt sem tudni, hogy az állami ellátásból így kiesőket hazaküldhetik-e majd az orvosok azzal, hogy menjenek inkább magánellátásba. 

Az ilyen jellegű kérdések végrehajtási szinten is kezelhetők, ahogy az is, mennyit fizessen a beteg az ellátásért.

– mondta.

A törvény július egytől hatályos.

A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján elérhető közleményben az áll: 

az új szabályozás alapján – úgy, mint eddig – teljes körű természetbeni egészségügyi ellátásra jogosult minden kiskorú, minden tanuló, minden nyugdíjas és minden biztosított munkavállaló. A hatályos törvények ma is biztosítják a szociálisan rászorultak, hajléktalanok egészségügyi ellátását. Ezen a most elfogadott törvény nem változtatott. A törvénymódosítás nem érinti a sürgősségi ellátást és a mentést. Erre továbbra is – úgy, mint eddig – mindenki jogosult marad.

Rovatok