Index Vakbarát Hírportál

Megveszi Mészároséktól az állam a Mátrai Erőművet

2019. december 20., péntek 19:03 | aznap frissítve

Megveszi a Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Nyrt.-től az állam a Mátrai Erőművet, írja az MTI. A hírt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján. Palkovics szerint

gazdasági, ellátásbiztonsági, munkahely- és klímavédelmi okok miatt van szükség az átvételre.

A miniszter elmondta, korszerűsítve, a lignitalapú széntechnológia kivezetésével hosszútávon biztosítható az erőmű további működése, így nem bezárják, hanem átalakítják az utóbbi hetek gázszivárgásairól híres erőművet.

Már november elején megírtuk, hogy Mészárosék eladnák az erőművet, az akkori hír szerint az állami tulajdonú MVM-hez került volna a Mátrai Erőmű – az MTI pénteki híre viszont nem említi a céget.

A Mátrai Erőmű fedezi a hazai energiaszükséglet 17 százalékát, így a paksi után ez az ország második legnagyobb alaperőműve – ráadásul több térség energiaellátását a korszerűtlen villamoshálózat miatt csak innen lehet biztosítani. A miniszter szerint a legsürgősebb feladat most a működési költség csökkentése, a széntechnológia kivezetése, valamint a visontai bánya termelésének átalakítása. Az erőmű megvásárlásával ugyanis a legnagyobb belföldi lignitvagyon is állami felügyelet alá kerül, mondta Kaderják Péter, az ITM energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára. 

Palkovics szerint a kormány szükséghelyzetben felhasználható stratégiai tartalékként tekint a 2,6 milliárd tonnányi lignitkészletre: a tervek szerint a széntüzelés 2029 végétől állna le, addig tart ugyanis a lignites egység működési ideje.

Lignit helyett szeméttel fűtenék az erőművet a tervek szerint:

közel 400 ezer tonnányi hulladék kerülhetne a Mátrai Erőmű hulladékhasznosító blokkjába az átalakítások után, a bánya területére pedig napelemparkot telepíthetnek.

Az erőmű megvásárlása néhány hónapon belül zárulhat le, az átalakítás értékét pedig 200-300 milliárd forintra becsülte Palkovics az új technológiák bevezetésének költségétől függően. A korszerűsítés költségeit viszont nem az áram árának emelésével, hanem uniós támogatásokból, és az Európai Unió modernizációs alapjából fedeznék.

Az átalakítás nem veszélyezteti a munkahelyeket, legfeljebb a munkaerő üzemen belüli átcsoportosítása merülhet föl a miniszter szerint. Az üzemben több mint 2100 ember dolgozik, az üzemhez kapcsolódó ipari parknak pedig csaknem 10 ezer alkalmazottja van.

A Mátrai Erőművet 2018 márciusában vette meg a cseh EPH-val közösen Mészáros Lőrinc cége, az Opus Global Nyrt – pár nappal később pedig az Opus ki is vásárolta a cseh céget az erőműből. Irányítási gondok miatt viszont az utóbbi hetekben egy sor hír jelent meg a Mátrai Erőmű környéki gázszivárgásokról, híreinket a témában itt érheti el.

Rovatok