Index Vakbarát Hírportál

Február végéig hosszabbították meg a fideszes Boldog István jobbkezének letartóztatását

2019. december 30., hétfő 21:00 | aznap frissítve

Ahogy arról beszámoltunk, nagyon komoly, felülről irányított rendszer alakulhatott ki Jász-Nagykun-Szolnok megye nagy részén a TOP-os pályázatoknál abban, hogy mire pályázhatnak a települések, kiket kell meghívni, ki fog nyerni, és mindezt aztán kinek kell megköszönni. Ügyészségi nyomozás indult, egy ember nyomkövetőt kapott, négy embert letartóztattak, köztük Boldog István fideszes parlamenti képviselő jobbkezét, akinél egy hónapos előzetest rendeltek el. A törvényszék a Torokszentmiklosi.hu kérdésére arról tájékoztatott, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság

2 hónappal – 2020. február 29-ig – meghosszabbította Fehér Petra letartóztatását a szökés, elrejtőzés, illetve a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt.

A végzés nem végleges, a törvényszék hozzáteszi, a kényszerintézkedések időtartamát a bíróság a végzésben határozza meg. Azt „lerövidíteni” nem lehet. A letartóztatás megszüntetésére, vagy enyhébb kényszerintézkedés elrendelésére azonban a hatályos eljárásjogi szabály szerint a terhelt és védője is tehet indítványt, amelyet a bíróság érdemben megvizsgál. Érdemi indoklás nélkül csak a három hónapon belül, ismételten azonos tartalommal benyújtott kérelmek utasíthatók el.

Fehér Petra a Szolnok megyei közgyűlés korábbi alelnöke, jelenleg megyei közgyűlési tag, Törökszentmiklóson pedig fideszes képviselő. A Fidelitasból indult, majd Boldog István asszisztenseként, illetve kampányfőnökeként dolgozó Fehér az elmúlt évek szinte összes szalagátvágásán ott állt Boldog István mellett, gyakorlatilag Boldog mindeneseként funkcionált. A most folyamatban lévő ügyben megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy több Településfejlesztési Operatív Programmal (TOP) kapcsolatos pályázatnál irányított, jogellenesen befolyásolt közbeszerzéseket elnyert vállalkozóktól – mint a pályázatok elbírálásában döntési folyamatra ráhatással bíró hivatalos személy – jogtalan haszonra tett szert.

Boldog István választókörzetének településeit járva több forrás is megerősítette, hogy a most futó TOP-os pályázatok elején, a pályázási szakaszban a kétpói polgármesteri hivatalba rendelte a képviselő Fehér Petrán keresztül a polgármestereket.

Többen úgy írták le az egész helyzetet, mintha orvosi rendelőbe mentek volna: egy polgármester már bent, egy kint, a harmadik településvezető épp végzett, és távozott. Fehér Petra – elmondásuk szerint – mindenkitől elkérte a telefont, amit egy másik helyiségbe vitt, majd Boldog minden polgármesterrel egyeztetett arról, hogy mire pályázzanak, mit fognak megnyerni, és mi az, amit biztosan nem fognak tudni megnyerni. Úgy tudjuk, azokat a polgármestereket, akik esetleg mással, máshogy, más összegben pályáztak volna, mint ahogy megmondták nekik, azzal fenyegettek, hogy el lesz kaszálva a pályázatuk.

Azt is több forrásból hallottuk, hogy volt olyan, amikor a cserkeszőlői fürdő termálvizes medencéjében kellett találkozni Boldoggal, aki Fehér Petrával várta az érkező településvezetőt, hogy egy szál fürdőruhában, nyugodtan – telefonok nélkül – beszélhessék meg, hogyan is kellene a TOP-os pályázatokhoz hozzáállnia a polgármesternek, hogy aztán mindenki jól járjon.

Később kiderült, hogy Nagy Szilárd – sikkasztásért elítélt – exfideszes kengyeli polgármester vádalkuja révén derült fény Boldog István bizalmi körének pályázati üzelmeire. Erről részletesebben ebben a cikkünkben olvashat.

Az ügyben összesen 5 emberrel szemben alkalmaztak kényszerintézkedést: Fehér Petrán kívül még három embert letartóztattak, egy pedig nyomkövetőt kapott. Hogy kik ezek az emberek, és milyen szerepük lehetett a korrupciós hálózatban, arról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

(Borítókép: Boldog István / Facebook)

Rovatok