Index Vakbarát Hírportál

Nem rosszfejségből fizettette ki a kórházban alvást a Heim Pál Kórház egy apukával

2019. december 31., kedd 11:57 | aznap frissítve

December 27-én felszántotta a magyar internetet egy fotó, amin egy kórházi számla látható 4500 forintról. Jelenleg több mint 3000 megosztás és 2600 reakció van a poszton. A számlát a Heim Pál Gyermekkórház állította ki, és olyan klasszikus orvosírással készült, amit szinte lehetetlen elolvasni, így nehéz pontosan megállapítani, hogy milyen tételeket tartalmaz a számla.

„Magyarország jobban teljesít...vagyis ha a gyereked kórházba kerül jelen esetben a Heim Pálba éjszaka ben maradsz vele nem fekhetsz a földre nem alhatsz a széken mellette és ha mint a mi esetünkben, ma éjszakára is benntartják és nem akarsz egész este megint ülni szeretnél mondjuk szundítani vagy 1 picit aludni...akkor 1 dolgot tehetsz ágyat kel bérelned ( természetessen minden bent töltött éjszakáért) egy sza....t" - írta panaszosan a posztjában az apa a számla kiállításának körülményeiről.

Az eset miatt megkerestük a kórházat, hogy tisztább képet kapjunk a történetben. A kórház válaszából kiderült, hogy nem tettek mást, mint szabályszerűen jártak el, ugyanis a szülő idősebb gyerekkel akarta igénybe venni a kórházban alvás szolgáltatását, mint amennyi idős gyerekig a társadalombiztosítás fedezi ezt a költséget.

„Kórházunkban, mint a legtöbb magyarországi intézetben minden gyermek mellett folyamatos szülői jelenlétet biztosítunk (anyai vagy apai alvás és étkezés) a kórházi tartózkodás teljes időtartama  alatt, ami térítésmentesen vehető igénybe a gyermek 14 éves életkoráig (onkológiai és krónikus betegségek esetén 18 éves korig). A hivatkozott esetnél a szülő 15 éves gyermekével kívánta az éjszakát kórházunkban tölteni, melynek térítését nem finanszírozza a társadalombiztosítás. (Kivéve az onkológiai ellátásban és a fogyatékkal élők esetében.) Az említett összegért nem csak egy ágyat biztosítottunk, ahol aludhatott, hanem ágyneműt és fürdőszobai tisztálkodási lehetőséget is igénybe vehetett. Minden gyermekkórház a saját szabályzatát is ehhez a finanszírozási rendszerhez igazítja, hiszen nem tudja más forrásból biztosítani a 14-18 év közötti gyermekek szüleinek ezt a szolgáltatást" - írta a kórház a válaszában.

Kérdésünkre válaszolva azt is elmondta a kórház, hogy ebből a szolgáltatásból különösebb bevételük nem keletkezik, a 4500 forintos díj önköltségalapú.

Rovatok