Index Vakbarát Hírportál

A kormány bocsánatot kért a Helsinki Bizottságtól

2020. január 8., szerda 20:02 | aznap frissítve

Miután a Kúria kimondta, hogy a kormány 2017-es nemzeti konzultációja valótlan és jó hírnevét sértő állításokat fogalmazott meg a Magyar Helsinki Bizottságról, a kormány végrehajtotta a jogerős ítéletet, és bocsánatot kért a jogvédő szervezettől.

A Kormany.hu oldalon olvasható közlemény szerint a kormány elismerte, hogy a nemzeti konzultáció 5. kérdésében „azt a valós tényt, miszerint a felperes a Büntető Törvénykönyv határzár tiltott átlépésével kapcsolatos módosítása tekintetében az Európai Unió Bíróságának gyakorlatára hivatkozva azzal érvelt, hogy aggályos a jogellenes belépéssel kapcsolatos súlyos jogkövetkezmények alkalmazása, abban a hamis színben tüntette fel, miszerint a felperes azt kívánná elérni, hogy a migránsok másoknál enyhébb büntetést kapjanak az általuk elkövetett bűncselekményekért”.

Megsértette a jó hírnevét azzal is, hogy azt a valós tényt, hogy miszerint a felperes menedékkérők, menekültek jogvédelme érdekében is fellép, abban a hamis színben tüntette fel, hogy a törvénytelenségeket elkövetőket védi

– írta a Miniszterelnöki Kabinetiroda. 

Mint a Hvg.hu kiszúrta, egy perccel a bocsánatkérő közlemény élesítése után megjelent egy újabb közlemény a kormány oldalán, amelyben bár tudomásul veszik a Kúria döntését, megjegyzik, hogy továbbra is minden lehetséges eszközzel fel fognak lépni a migráció, valamint a migrációt ösztönző tevékenységekkel szemben. Majd felsorolnak öt olyan alkalmat, amikor szerintük a Helsinki Bizottság „bevándorláspárti akciókat kezdeményezett”.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Helsinki Bizottság peréről többször tudósítottunk, ebben a cikkünkben minden előzmény megtalálható. 

Rovatok