Index Vakbarát Hírportál

Karácsony hosszú posztban reagált Orbán beszédére

2020. január 9., csütörtök 20:33

Orbán Viktor miniszterelnök megtartotta éves sajtótájékoztatóját, amire lényegében az összes ellenzéki párt reagált. Általános vélemény, hogy Orbán nem válaszolt egyenesen a kérdésekre, de amikor igen, akkor az általa leírt Magyarország nem egyezik meg azzal, amiben élünk.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese, Harangozó Tamás szerint a sajtótájékoztató "stand-up comedy-nek csillagos ötös" volt, de az érintett témák közül hiányolta például az oktatást vagy az egészségügyet. Arra, hogy Orbán szerint javultak a bérek annyit írt, hogy fogalma sincs, hogy élnek magyarok milliói. Harangozó szerint a Fidesz megszorításokkal és elvonásokkal akarja elérni, hogy a kórházaknak ne legyen hitele, de szerinte ez további emberéletekbe kerülhet.

Az LMP közleményében azt írta, hogy a miniszterelnök csupán egy álzöld fordulatot vett, és a magyar klímaügyben változást csak a miniszterelnök leváltása hozhat. Nehezményezik, hogy az elmúlt években a kormány felszámolta a természet- és környezetvédelmi intézményrendszert, hogy megadóztatta a megújuló energiákat, valamint azt, hogy a miniszterelnök továbbra is paksi bővítést tartja a karbonsemlegesség kulcselemének, pedig az egy 

 drága, elavult, veszélyes és valójában teljesen felesleges atomerőmű,

amiért sok ezermilliárd forintot fizethetünk Oroszországnak. Az LMP szerint a sajtótájékoztatón a miniszterelnök önkéntelenül beismerte, hogy teljesen alkalmatlan a klímaválság jelentette kihívás kezelésére.

A DK csütörtök reggel már előre úgy reagált a sajtótájékoztatóra, hogy megközelíthetetlen maffiafőnökökre és diktátorokra jellemző viselkedés az, hogy Orbán Viktor nem kíváncsi saját népe és az újságírók valódi kérdéseire. Barkóczi Balázs, a párt szóvivője fel is tett tíz kérdést, amire szerinte Orbán sose fog válaszolni. Itt is van néhány a kérdések közül:

A Mi Hazánk szerint a kormány politikája kevés, tehát családtámogatásokat, biztonságot és béremelést követelnek. Ezen kívül azt is el szeretnék érni, hogy az Irakban állomásozó katonákat hozzák haza, hogy ne ott legyenek megszállók, hanem itthon védjék a határt a migrációtól.

Problémaként emelték még ki a születésszám visszaesését, tehát újabb családtámogatásokat és magasabb béreket sürgetnek. A Mi Hazánk szerint a közbiztonságon is van mit javítani, így le kell számolni az úgynevezett wellness-börtönökkel, és be kéne vezetni a szibériai bérrabtartást.

A Jobbikos Jakab Péter szerint (és ez több másik párt reakciójában is elhangzott) igaza van azoknak a fideszes politikusoknak, akik szerint a Fidesz elvesztette a kapcsolatot a valósággal. Nem ért egyet Orbán Viktorral abban, hogy emelkednének a bérek, vagy hogy jó lenne az egészségügy, szerinte a valóság ennek pont az ellenkezője.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester egy hosszas Facebook bejegyzésben reagált a sajtótájékoztatóra. Üdvözölte többek között azt, hogy a miniszterelnök a média elé állt, valamint azt, hogy zöldülni tűnik a kormány programja, de ez szerinte még kevés ahhoz, hogy Magyarország hatékonyan részt vegyen a klímavédelemben.

Kiemelte, hogy valóban fontos az illegális szemétlerakók felszámolása, de azt is, hogy Budapestet ki kell vonni az állami Kukaholdingból. Szerinte több pénzre van szükség a Lánchíd felújítására és az egészségügy javítására. A szuperkórház eredeti helye nem jól megközelíthető, így a városvezetés egy új telket ajánlott fel a kormány számára. A Ligetben ami eddig megépült, marad, de más már nem épülhet a zöldfelület terhére. 

A TASZ is reagált a miniszterelnök válaszaira: szerintük elfogadhatatlan és felháborító, hogy az ország miniszterelnöke munka nélkül kapott pénzzé degradálja azt a kártérítést, amit a magyar bíróság jogerősen megítélt a gyöngyöspatai roma családoknak.

Orbán Viktor mondatai a roma gyerekek családjait ingyenélőként bélyegzik meg, ezzel tovább fokozva a romákkal szembeni sértő előítéleteket, ami elfogadhatatlan az ország miniszterelnökétől.

Rovatok