Index Vakbarát Hírportál

Fekete-Győr András: A Fidesz számára veszett ügy a fiatalság megnyerése

2020. január 9., csütörtök 08:39 | aznap frissítve

A Momentum elnöke, Fekete-Győr András egy karácsonyi videóban arra buzdította a fiatalokat, hogy a családi vacsoránál bátran beszéljenek politikáról, és beszéljék le szüleiket, nagyszüleiket a Fideszről. A Magyar Narancs készített interjút a pártelnökkel, és fel is tette ennek kapcsán a kérdést, hogy annak fényében, hogy a felmérések szerint a fiatal generációban eléggé erős a Fidesz, biztosan az idősebb generációkat kell-e megnyerni a Fidesztől. Fekete-Győr válaszában először megjegyezte, hogy egyrészt egy hajszállal bár, de a Momentum megelőzi a Fideszt a fiatalok körében, majd úgy válaszolt:

„Az Y és Z generáció tagjaiban sokkal erősebb a vállalkozószellem, mint felmenőikben, ha valami nem tetszik nekünk, könnyebb odébb költöznünk néhány határral. Nem jön be, hogy a mai Magyarországon csak az emelkedhet fel, aki megcsókolja Orbán Viktor focicipőjét; több Európát szeretnénk, nem pedig több Moszkvát

A Fidesz számára veszett ügy a fiatalság megnyerése, amit most csinálnak, az nem több elkeseredett kapálózásnál.”

A Momentum elnöke a lap kérdésére megerősíti, ezzel arra utal, hogy a Fidesz az utóbbi hónapokban a fiatalabb politikusokat tolja előtérbe. Szerinte az a fiatalokra nézve is megalázó, hogy Orbánnak egy fiatal politikus nem több, mint kabalafigura, egy fiatal fantáziáját pedig nem fiatal politikusokkal lehet megragadni, hanem egy XXI. századi, haladó szellemű Magyarország ígéretével

„Ha a Fidesz ennek az ellenkezőjét építi, akkor teljesen mindegy, hogy 22 vagy 50 éves az ifjúságpolitikai államtitkár”

– mondja Fekete-Győr, aki szerint annak az oka, hogy olyan erős a Fidesz jelenleg a fiatalok körében, az erőshöz húzás, mivel a Fidesz van hatalmon.

Az interjúban szó esett a 2022-es választásról is. Fekete-Győr szerint a tavaly októberi választás óta tűnik reálisnak egy '22-es kormányváltás. De hozzáteszi, ez egy hosszú folyamat része, egy kormányváltással még nincs leváltva az Orbán-rendszer. Az pedig, hogy 2018-ban nem jutottak be a parlamentbe, szerinte a párt fejlődése szempontjából inkább előny:

A kétharmados kirakatparlament rengeteg energiát vihet el az ellenzéki pártoktól, valójában a semmiért. Az Orbán-rendszerben az intenzív és megállás nélküli közösségszervezésnek van értelme és eredménye.

A lap rákérdez, hogy van-e esély a Momentum és az MSZP közötti megállapodásra a XIII. kerületben. 

Röviden arról, hogy miért is merült fel a kérdés: Angyalföldet évtizedek óta az MSZP-s Tóth József polgármester vezeti, az október 13-i választáson az MSZP együtt indult a DK-val és a Momentummal. Mivel Tóth József erős húzónévnek számít a kerületben, az EP-eredmények dacára az MSZP és a másik két párt olyan megállapodást kötött, miszerint a 15 egyéni választókerületet 13-1-1 arányban osztják el. Ezt minden érintett párt aláírta. A 9. választókerületben indult a momentumos Kerpel-Fronius Gábor, aki a kerületi átlagot hozva 75-25 százalékra elverte a fideszes ellenfelét. Kerpel-Fronius viszont Budapest főpolgármester-helyettese lett, a két poszt összeférhetetlen, így az egyéni képviselői posztjáról lemondott. Ezért időközi választást kell kiírni. Az MSZP és a Momentum pedig azon kezdett vitázni, ki jelölje az új ellenzéki indulót.

Fekete-Győr most a Narancsnak elmondta, nem látja, hogy megállapodna a két párt. Biztosan verseny lesz az időközin az MSZP, a Momentum és a Fidesz között. Szerinte az MSZP helyi szervezete felrúgta a korábbi megállapodást: ez egy momentumos körzet volt, Kerpel-Fronius megnyerte, az MSZP-nek 13 képviselője van, a Momentumnak is jár egy. 

A kérdésre, hogy nem túl kockázatos-e, hogy épp ott kezdenek bele az MSZP-vel a versengésbe, ahol látványosan, hosszú évek óta nagyon erős az MSZP, Fekete-Győr azt mondta: a polgármester Tóth József népszerű polgármester a kerületben, de a legnépszerűbb ellenzéki párt a Momentum volt májusban.

Fekete-Győr szerint a 2022-es választás több pártnak is a véget fogja jelenteni, és 2019 két választása pedig arról szólt, hogy az ellenzéki választók kiemeltek két pártot:

„A DK-t a múltból, a Momentumot a jövőből. Elsősorban ez a két párt fogja meghatározni az ellenzék 2022 utáni politikáját.”

(Borítókép: Huszti István / Index)

Rovatok