Index Vakbarát Hírportál

Hangsúlyosabb lesz Wass Albert az új alaptantervben, de Aga­tha Christie is helyet kapott benne

2020. január 9., csütörtök 06:54 | aznap frissítve

A korábbinál hangsúlyosabban jelenik meg Wass Albert és Szabó Magda munkássága, de Csukás István, Herczeg Ferenc és Aga­tha Christie is helyet kapott a hamarosan megjelenő Nemzeti alaptantervben (NAT), írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a hamarosan életbe lépő NAT nem új, hanem a réginek a módosítása. Biztosan bevezetnek egy új tantárgyat is: az informatika- és technikatananyag összeolvadásával jön létra a technológia és tervezés nevű óra. Újdonság lesz az is, hogy hetente legfeljebb 34 órájuk lehet a diá­koknak még a középiskola legfelső évfolyamán is.

Bár a vonatkozó rendelet még nem jelent meg, szeptemberben életbe lép az új Nemzeti alaptanterv (NAT). Az új tanterv új szerzőket is szerepeltet az irodalomórák kötelező és ajánlott olvasmányai között, új költők, írók kerültek be a kánonba, tudta meg a Magyar Nemzet. Az új NAT tavaly augusztus végén nyilvánosságra hozott előző változata még nem tartalmazta a kötelező és ajánlott irodalmi műveket, ebben a változatban viszont már szerepelnek:

A Magyar Nemzet azt írja, az Életvitel és gyakorlat nem lesz önálló terület többé. Az ide tartozó háztartástan, KRESZ, pályaorientáció, gazdasági ismeretek vagy a családi élet tematika nem tűnik el, csak más tárgyakba olvad, átrendeződnek a hangsúlyok

Megszűnik  önálló tárgy lenni  a mozgóképkultúra és médiaismeret. A tudatos médiahasználattal kapcsolatos kompetenciák erősítése a jövőben átszövi a tantárgyakat, ezeket az ismereteket nem elszigetelten fogják tanulni a diákok.

Az Ember és természet műveltségterület a továbbiakban Természettudomány és földrajz néven fut majd, valamint átalakul az Ember és társadalom terület is.

Az új NAT alkotói a diákok terhelésének csökkentését ígérték, de ez nem lesz számottevő: a heti maximális óraszám a korábbi 35 helyett ezentúl csak 34 lehet középiskolában, még a legfelső évfolyamokon is. 

Rovatok