Index Vakbarát Hírportál

A miniszterelnök a Borkai-ügyről: A választóknak nem kellett volna látniuk, aminek nem kellett volna megtörténnie

2020. január 9., csütörtök 13:49

„Nem vagyok egy peep-show-szurkoló. Sokan szeretik ezt a műfajt, sokan belenéznek” – válaszolta nevetgélve a kormányfő az éves sajtótájékoztatóján a Borkai Zsolt bukott győri polgármester botránya, valamint a Fidesz tavaly októberi, önkormányzati pozícióvesztése közötti összefüggést érintő kérdésre. Orbán szerint kétségtelen, hogy olyat láttak a választók Borkai Zsolt ügyében, amit

nem kellett volna látniuk, aminek nem kellett volna megtörténnie.

„De innen a teljes bizonytalanság területén vagyunk”, hogy ennek mennyire volt komoly politikai következménye az önkormányzati választásokon.

A Borkai-ügyről: Nem vagyok egy peep show-szurkoló

A legkönnyebb az lenne, ha azt mondanám, hogy ennek nagy jelentősége volt. De nem gondolom ezt. Az ellenzék ahol jobb jelölteket állított, jobban érvelt, mint mi, ott nyert. Nem érdemes más aktusokkal megmagyarázni a vereséget.

Ugyanakkor Orbán szerint helyes volt Borkait megtartani október 13. előtt, mert

különben ma Győrnek szocialista polgármestere lenne. (...) Ha Borkai visszalépett volna, akkor elvette volna a lehetőségét, hogy az emberek a vele kapcsolatban ismertté vált információ ismeretében döntsenek.

Borkai így viszont megnyerte a választást, és utána lemondott. „A demokrácia szabályait illetően Borkai a legoptimálisabb döntést hozta. A Fidesz szempontjából nem biztos” – mondta Orbán, aki szerint nagy jelentősége van, hogy a dinamikusan fejlődő Győrnek milyen politikai irányú polgármestere van.

Harcolnunk kell, hogy kivívjuk az emberek bizalmát a történtek ellenére, és nyerjen a jelöltünk.

Orbán elismerte felelősségét abban, hogy nem folyt bele a kampányba eléggé, vagy nem segített jobb stratégia kidolgozásában, vagy nem talált jobb jelölteket. Orbán beszélt arról, hogy a Fidesz elnökeként egy ilyen választási kudarcnak következménye kellene hogy legyen. Úgy vélte,

az egyetlen dolog, amit fel tudok hozni a mentségemre, hogy több helyen nyertünk, mint ahányat elvesztettünk. Ha nem így lenne, akkor talán már nem lennék pártelnök.

Ugyanakkor Orbán szerint ez feljogosítja őt a maradásra a párt és a kormány élén is, egy önkormányzati választás ugyanis többről szól, a kormány általános megítéléséről – összegzett a kormányfő, aki az eredményt úgy értékelte: kormányra megkapta a következő két és fél évre a bizalmat a választópolgároktól. Ez menti egyedül, csökkenti a felelősséget, amelyet pártelnökként visel az elvesztett tíz városért és Budapestért, tette hozzá.

Mint ismert, egy magát az ördög ügyvédjének nevező, vélhetően kitalált figura nevében hozták nyilvánosságra ismeretlenek azokat a fotókat és szexvideókat, amelyeken Borkai Zsolt nem a feleségével, hanem feltételezések szerint luxusprostituáltakkal látható egy horvátországi hajóúton. A blog szerzője több súlyos vádat is megfogalmazott az eddigi fideszes győri polgármesterrel kapcsolatban. Borkai mindezek ellenére megnyerte a polgármester-választást Győrben, de később    kizárták a Fidesz frakciójából, majd  végül lemondott. Eljárás a Borkai-ügyben egyelőre csak a botrányt kirobbantó ismeretlen szerzővel, valamint a győri expolgármestert korábban megzsarolókkal szemben van folyamatban.

Rovatok