Index Vakbarát Hírportál

Orbán szerint a klímapolitika biblikus alapon kereszténydemokrata

2020. január 9., csütörtök 14:59

Ausztria példáját felidézve a Die Welt azt kérdezte nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktortól, el tudja-e képzelni, hogy a Fidesz koalíciót alkosson egy zöld párttal. A miniszterelnök úgy fogalmazott:

hogy milyen pártpolitikai kombinációk lehetségesek Magyarországon, azt mondanám, semmit sem szabad kizárni. De egy dolgot biztosan tudok mondani: ha lesz ilyen, azt nem én fogom vezetni. ennek pedig az az oka, hogy nekem határozott véleményem van a magyar zöldmozgalmak, vagy zöldpolitikusok egy tekintélyes részéről. Ezek szerintem görögdinnyék, ami kívül zöld és belül piros. És én egy olyan koalíciót semmiképpen sem vezetnék.

De hogy egyébként majd mit kíván az ország érdeke, meg mit kíván a Fidesz szempontja, azt majd akkor el lehet dönteni, de ez nem az én világom, ez nem az én feladatom. Lehet, hogy az országnak szüksége lesz ilyenre, de nem biztos, hogy minden feladatot az én vezetésemmel kell az országnak megoldania. Én tudomásul veszem, ha így alakul.

Az osztrák kancellár folyamatosan meglepi a világot, bravúrokat halmoz, tette hozzá Orbán, felidézve az osztrák politikai eseményeket. Szerinte Ausztria kifejezetten inspiráló lett bátorsága, kezdeményezőkészsége szempontjából. És Orbán azt sem zárja ki, hogy ilyen szempontból Ausztria kísérleti labor, mert az európai politikában is azt látja, hogy elsősorban az Európai Néppárt (EPP) nem képes maga viszonyulni az újabb kihívásokhoz, hanem inkább átveszi a baloldal interpretációját a nagy társadalmi ügyekben. 

És a zöldpolitika, a környezetvédelem Orbán szerint éppen ezt szemlélteti jól, hiszen szerinte a teremtett környezet, illetve a természet védelme is "már csak biblikus alapon is kifejezetten kereszténydemokrata programpont". 

De mi nem ezen az alapokon érvelünk, hanem folyamatosan elfogadjuk a baloldal érvelését. holott lehetnénk tárgyalóképesek, sőt meg is tudnánk a baloldallal egyezni – más alapból kiindulva, kicsit más prioritásokkal.

Orbán szerint a zöldek azért nyernek teret, mert van egy probléma, amit mindenki érzékel: hogy változik a világ. A zöldek jól ragadják meg a klíma- és környezetváltozás témáját, hiszen ez egy valóságos dolog, és erre adnak valamiféle válaszokat. Miközben (noha szerinte ez Magyarországon ez nem így van, csak Európában) az európai politikában

mi a kereszténydemokrata megközelítésű klímapolitikát nem alkottuk meg.

Úgy vélte közben, hogy Magyarországon ez megvan, főként a szerdai kormányülés után, hiszen van már stratégiájuk, amit végre is fognak hajtani. "De ez Nyugat-Európában, az Európai Néppártban nem így van", tette hozzá, a zöldpolitika, zöldpártok erősödésének okaként az EPP gyengeségét tudva be.

A kérdés és a kormányfő idevágó válasza 2:01-től nézhető meg:

(Borítókép: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok