Index Vakbarát Hírportál

Rengeteget fizetett a fideszes vezetésű Újbuda ügyvédeknek, de a DK-s utód emelni tudta a tétet

2020. január 9., csütörtök 12:41

Még tavaly novemberben írta meg a Hvg.hu – miután kikérte a 2019-es választásokig a fideszes Bácskai János által vezetett IX. kerületi önkormányzat ügyvédi megbízásait –, hogy a kerület egyszerre 16 különböző ügyvédi irodával tartott fenn megbízást, és bár külön-külön nem kimagasló összegekért, de összeadva már több tízmilliós kiadást jelentettek az önkormányzatnak. Éves szinten közel negyvenmillió forintot takarít meg az önkormányzat a 2019-es választás után azzal, hogy az új polgármester, Baranyi Krisztina a megbízások közel felét felmondta, írták.

A lap ezután kikérte az összes olyan önkormányzattól az ügyvédi megbízások listáját, ahol a tavalyi önkormányzati választás után ellenzéki polgármester váltotta a fideszest. Friss cikkében ezekről ír részleteket, és mint kiderült, nem mindenki követte Baranyi Krisztina példáját: ügyvédi kiadások csökkentése helyett még növelni is sikerült Újbudán.

Hoffmann Tamás, Újbuda korábbi fideszes polgármestere csak három ügyvédi irodával kötött szerződést, velük viszont tartós és nagy összegű megbízásokat. Ezek közül csak Szilágyi István havi kétmillió feletti munkadíjat kapott (részletes számok a cikkben), de mellette a Jasztrabszki ügyvédi irodával és a Lukács Gergely ügyvédi irodával is szerződtek, csak utóbbi 2019 decemberéig összesen 43 millió forintért segített az önkormányzatnak. 

A IX. kerületi váltással ellentétben azonban itt az új, DK-s polgármester nem kezdte el visszavágni ezeket az ügyvédi kiadásokat, sőt. Az önkormányzattól kapott dokumentumok alapján a Hvg.hu azt írja:

„A Szilágyi István munkáit átvevő Csányi és Zala ügyvédi irodával szimultán négy szerződést kötött a kerület novemberben: egy határozott időre – egy hónapra – és általános jogi képviseletre szólót nettó egymillió forintért, egy hasonló feladatokra, de határozatlan időre szólót havi nettó 1,2 millió forintért, plusz mindezeken túl egy havi 800 ezer forintosat hátralékkezelésért és a lakásosztály peres ügyeiben való eljárásért, valamint egy további havi 1,2 milliósat vagyongazdálkodási ügyekben, ingatlanértékesítésében és osztatlan közös tulajdonban lévő telkek osztatlan közös jogi státusának megszüntetésében való közreműködésért. Ez utóbbit a szerződés alapján megbízásai díjait a megszerzett vagy elidegenített tulajdon értékének 2,5 százalékát, vagy közös tulajdon bírósági megszüntetése után a pertárgy értékének 5 százalékát kitevő sikerdíjjal is megfejelheti a Zala László vezette ügyvédi iroda, amely novemberben ezek nélkül is 4,2 millió forintot számlázhatott az önkormányzatnak.”

Ezen túl – teszi hozzá a lap – Czeglédy Csaba irodájával is kötött két, két hónapra szóló, megbízásonként havi 500 ezer forintos szerződést novemberben.

A lap megkereste a polgármestert, hogy miért kellett az elődjéhez képest is magasabb összeget költeni ügyvédi megbízásokra, László Imre pedig azt válaszolta

„nagyon heveny időszak volt a kerület életében”,

az átadás-átvétel után sok volt a jogi teendő. De hozzátette, hogy most már gondolkodnak azon, hogy ezeket a megbízásokat átgondolják, átszervezzék.

Rovatok