Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

2020. január 10., péntek 05:33

TIPP: az országos légszennyezettségi mérőhálózat térképét

itt lehet megtalálni>>>

 

A szmogriadó enyhébb, tájékoztatási fokozatát rendelte el Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester. Erről hivatala küldött közleményt pénteken hajnalban.

Mint írták, a szálló por légszennyezettségi szintje szerdán és csütörtökön három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, ami 75 μg/m³.

Arra kérik a budapestieket, hogy ha tehetik, ne használják a fa-, szén-, olajtüzelésű kályhákat, kandallókat, és az autók helyett válasszák a közösségi közlekedést.

A legveszélyeztetettebbek a gyermekek, az idősek és a krónikus betegségekben szenvedők. Ők lehetőség szerint minél kevesebbet legyenek a rossz levegőn, és a szellőztetés sem ajánlott.

Két településen (Sajószentpéteren és Putnokon) korábban veszélyesnek minősítették a levegőminőséget, ezekről ma azt közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ az MTI-vel, hogy átsorolódtak a kifogásolt kategóriába. Egészségügyi szempontból kifogásolt a levegő minősége tizenöt településen, Sajószentpéter és Putnok mellett Dorogon, Dunaújvároson, Egerben, Esztergomban, Kazincbarcikán, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen, Százhalombattán, Szegeden, Szentgotthárdon, Szolnokon és Várpalotán. Négy városban, Budapesten, Kecskeméten, Tökölön és Vácott egészségtelen a levegő minősége.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ felhívja a kerékpárral közlekedők figyelmét, hogy számukra javasolt a megfelelő típusú (FFP2 vagy FFP3) maszkok viselése és a kevésbé forgalmas mellékutcák választása. Az északkeleti országrészben az esőnek köszönhetően javult a levegőminőség. Ugyanakkor megjegyezték, a következő napokban jelentős javulás nem várható a meteorológiai előrejelzés alapján.

Rovatok