Index Vakbarát Hírportál

Kártérítésért perelnek a bicskei gyermekotthonban molesztált áldozatok

2020. január 14., kedd 08:35

Legalább hat éven keresztül molesztálták a gyerekeket a bicskei gyerekotthonban, az ügyben tavaly ősszel ítélték el másodfokon, jogerősen nyolc év fegyházbüntetésre a gyermekotthon korábbi, pedofil igazgatóját. A 168 óra híre szerint a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon volt lakói most kártérítést kérnek a fővárostól és a magyar államtól, ám mivel azok máig sem reagáltak a hónapokkal ezelőtt megküldött igényre, az áldozatok beperlik mind a fővárost, mind pedig a magyar államot.

A gyerekek már 2011-ben minden fórumon jelezték az abúzust. A rendőrség, a gyámhatóság, a fenntartó is tudott róla. Ők ahelyett, hogy intézkedtek volna, először megszüntették az eljárást, úgy tűnt, hogy el akarják tussolni az ügyet. Mi több, magas kitüntetéseket is kapott ez az igazgató. Jogerős ítélet után viszont már nem lehet azt mondani, hogy nem történt semmi. Ennek alapján az ügyfeleim kártérítést igényelnek

– közölte Gál András a lappal. A jogi képviselő elmondta, hogy a Fővárosi Önkormányzat korábbi vezetése, Tarlós István akkori főpolgármester helyettese, Szalay-Bobrovniczky Alexandra titkársága azt jelezte az önkormányzati választás előtt, hogy már nem tudnak az üggyel foglalkozni. A választás után Karácsony Gergely hivatalával is felvették a kapcsolatot, de azóta sem kaptak választ.

Beszéltünk emberekkel, akik nagyon megértőnek mutatkoztak, azt ígérték, hogy majd reagálnak, de ez még mindig, több hónap után sem történt meg. Ezért arra kényszerültünk, hogy polgári pert indítsunk

– jegyezte meg az ügyvéd. Noha a bicskei gyermekotthonban történt az eset, a főváros részben illetékes a kártérítési követelésben, mivel fenntartó volt, amikor a bűncselekmények egy része történt. A gyermekotthon 2013 óta a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság alá tartozik, az SZGYF felé így szintén kártérítési igénnyel élnek.

Nekünk az is hiányzik, hogy a fenntartó kiálljon, felelősséget vállaljon és bocsánatot kérjen. Azt is várjuk, hogy elmondják, hogyan előzik meg a hasonló eseteket. Csak pénzzel nem lehet ezt letudni. Ismerjék el a felelősségüket és vegyenek részt a kárenyhítésben

– nyilatkozta az ügyet 2016-ban kirobbantó egyik áldozat,  Pop Mert Julián. Hozzátette, a kártérítési összegből biztonságos alapokat szeretnének teremteni, hogy legyen hol lakniuk, tudjanak tanulni. Elmondása szerint az éveken át elszenvedett trauma állandó újraélése a mindennapi életben is gátolja az áldozatokat.

Van tervünk az életben, de ehhez a felelősök részéről korrekcióra van szükség. Nem nyerészkedni akarunk, hanem az egészséges, felnőtt élet lehetőségét megteremteni.

A molesztálásokra azután derült fény, hogy 2016-ban, az RTL Klub Házon kívül c. műsorában két áldozat vallott a történtekről. A vád szerint 2004 és 2016 között a bicskei gyermekotthon korábbi vezetője, Vásárhelyi János legalább tíz kiskorú fiút, a volt nevelő, K. Béla pedig négy gyereket zaklatott szexuálisan, mindketten kihasználva a gondozásuk alatt álló kiskorú sértettekkel fennálló alá-fölérendeltségi viszonyukat. A volt nevelő enyhítő körülmények miatt másfél évet kapott, három évre felfüggesztve, míg Vásárhelyit jogerősen 8 év fegyházra ítélték. Budapest 2015-ben kitüntette őt a Bárczy István díjjal, amit Karácsony Gergely főpolgármester ősszel visszavont tőle.

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok