Index Vakbarát Hírportál

Továbbra is szmogriadó van Budapesten, az űrből is kivehető a ránk ülő hidegpárna

2020. január 15., szerda 09:02 | aznap frissítve

Látványos fotót készített a NASA műholdja a felhőbe, ködbe burkolózott Kárpát-medencéről – közölte az Időkép.hu

Az űrből is kivehető a hidegpárna, ami szombatig az országon fog ülni. A Kárpát-medencét feltöltő hideg, fagyos légtömeg ugyan nem olyan sűrű, mint a víz, mégis folyadékként viselkedik: hullámzik és teljes egészében a domborzathoz idomul – írja az Időkép szakértője. Ez az alábbi képen látszik a Mecseknél:

A hidegpárna körvonalát a közép-európai hőtérkép is kirajzolja:

Budapesten továbbra is szmogriadó

Továbbra is indokolt a budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása – közölte Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala szerda délelőtt.

2020. január 14-én, kedden a légszennyezők koncentrációjának stagnálását tapasztalták, így a PM10 légszennyező szempontjából a helyzet továbbra is problémamentesnek értékelhető, de a PM10 légszennyező anyag kisebb szemcseméretű, még veszélyesebb része, a PM2,5 frakció szempontjából – a tegnapi naphoz hasonlóan – még nem tekinthető annak – közölték a friss adatokat. 

A budapesti mérőállomásokon a szálló por (PM10) egy napra számított átlageredményei minden mérőponton kisebbek voltak, mint az egészségügyi határérték (50µg/m3), de a PM2,5 frakció szintjei gyakorlatilag változatlan állapotot mutatnak,még továbbra is vannak olyan mérőhelyek, ahol kis mértékben ugyan, de magasabb szintek alakultak ki, mint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt napi 25 µg/m 3 .

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legújabb előrejelzése szerint szerdán – a tegnapra adott előrejelzéshez képest változatlanul – a PM10 koncentrációja várhatóan a PM10 egészségügyi határérték körül vagy alatt alakul. A következő három napban már lassú javulás kezdődhet a levegő minőségében. A légszennyező anyagok koncentrációjának további csökkenése, ami akár nagyobb mértékű is lehet a hétvégére várható.

A fentiekre tekintettel – a fővárosiak egészségvédelme, a további alkalmazkodás elősegítése érdekében – indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása. A tájékoztatási fokozat a légszennyezettség olyan szintje, aminek rövid idejű hatása veszélyt jelent az emberi egészségre, a lakosság különösen érzékeny (gyermek, időskorú, beteg) csoportjára.

Mivel Magyarországon a tájékoztatási fokozat megszüntetésének feltételeit, módját jogszabály nem határozza meg, ezért – tekintettel a WHO ajánlására – a fővárosiak megfelelő tájékoztatása és egészségvédelme érdekében a szmogriadó tájékoztatási fokozatát addig tartják fent, ameddig a levegő közzétett PM2,5 szintje Budapesten jellemzően nem teljesíti a WHO egy napra vonatkozó ajánlását, és a meteorológiai előrejelzés nem valószínűsíti a helyzet jellemző romlását.

Ezt kérik a fővárosiakról

Rovatok