Index Vakbarát Hírportál

Harrach szerint a KDNP önállóan is bejutna a parlamentbe 2022-ben

2020. január 16., csütörtök 21:18

A KDNP utoljára 1998-ban indult egyedül a választáson, akkor 3%-ot sem értek el és nem jutottak be a parlamentbe, kezdi riportját az RTL Klub. A csatorna megkérdezte a KDNP elnökétől, Harrach Pétertől, miért nem indulnak önállóan a választáson, miközben a párt a Fidesszel közösen úgy módosította a házszabályt, hogy a jövőben csak a választáson országos listát állító és mandátumot szerző, ugyanazon párthoz tartozó képviselők alakíthassanak frakciót.

A fenti változtatást a Fidesz és a KDNP azzal indokolta, hogy a parlament összetétele a leginkább tükrözze a választói akaratot, ahogy Harrach fogalmazott 

A választói akarat egy demokráciában meghatározó.

Ezzel együtt azt is mondta, öt ciklus után 2022-ben sem tervezik, hogy önállóan induljanak a választáson.

Nem lenne értelme külön indulni, bár hozzáteszem azt, hogy van a KDNP-nek akkora támogatottsága, hogyha ez valamilyen ok miatt megtörténne, akkor megugornánk az 5%-os küszöböt, tehát továbbra is parlamenti párt lennénk

- mondta Harrach.

A csatorna emlékeztet, a Fidesz és a KDNP a Párbeszéd példájára hivatkozva azért módosította a házszabályt, mert a választás után a párt úgy alakíthatott frakciót, hogy egy független és egy MSZP-s képviselő ült közéjük.

Hozzáteszik, a módosítás a dunaújvárosi időközire már érvényben lesz, így mivel a Fidesznek nincs önálló jelöltje, hanem egy független mögé állt be, ezért ha a jelölt a parlamentbe jut, akkor nem ülhet a Fidesz frakciójába, függetlenként kell dolgoznia. Az ellenzéki összefogás jelöltje pedig a Jobbik színeiben indul, így ha ő nyer, akkor a Jobbik frakciójában fog ülni. 

Rovatok