Index Vakbarát Hírportál

Hatvanmillióval tartozik egy tankerület hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó pedagógusoknak

2020. január 17., péntek 09:00

Hiába kaptak ígéretet, mindeddig nem kapta meg másfél száz pedagógus a Szigetvári Tankerülettől azt az összesen 60 millió forintot, amely a 2018 óta hatályos kormányrendelet alapján járna nekik a hátrányos helyzetű gyerekekkel végzett munkájuk után – írta a Népszava.

A pedagógusok az Integrációs Pedagógiai Rendszer (IPR) keretében dolgoztak, a kifizetések elmaradását tavaly is jelezték. Azonban „a tankerület 2018-as költségvetésébe nem tervezték be az összeget. Ígéretet kaptak arra, hogy a 2019-es költségvetés elfogadása után rendezik az elmaradt, fejenként 400-500 ezer forintra tehető összegek kifizetését, ám ez mind a mai napig nem történt meg”.

A Magyarországi Roma Parlament elnöke, Horváth Aladár szerint az IPR „nagy szerepet játszik a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű – jelentős számban roma – tanulók esélyhátrányainak csökkentésében", ezért Horváth a kifizetések rendezése ügyében az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordult. Az Emmi köznevelésért felelős helyettes államtitkára szerint az IPR valóban pozitív szerepet játszik, de a kifizetésre az Emminek nincsen külön forrása, mert az  „az iskolafenntartók költségvetésébe épült be”.

A Szigetvári Tankerület a Klebelsberg Központhoz fordult, de egyelőre nem tudni, mikor fizetik ki a tanárokat.

„Éppen azoknak a pedagógusoknak a díjazását nem fizetik ki, akik a legnehezebb körülmények között dolgoznak” – mondta a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Totyik Tamás szerint felháborító hogy miközben a kormány „hozzájárult a 2019-es költségvetésben szereplő köznevelési célú humánszolgáltatás és működési támogatás legfeljebb 32,5 milliárd forinttal történő túllépéséhez, addig a tanároknak még mindig nem rendezték a tartozásokat”.

Rovatok