Index Vakbarát Hírportál

Karácsony első száz napja: 23-ból 6

2020. január 21., kedd 15:04 | aznap frissítve

Ha az önkormányzati választás utáni első napot vesszük kiindulópontnak, ma ketyeg le Karácsony Gergely főpolgármester századik napja. Végigvettük, mit csinált ebben a három hónapban, és milyen eredménnyel.

Karácsony Gergely főpolgármesterségének első száz napja leteltével összevetettük az ígéreteit azzal, hogy mi valósult meg belőlük. A rövid távú ígéreteket nyilván könnyebb volt teljesíteni, egy-két hosszabb távút pedig lehetetlen, de itt a korábban beharangozott teljes lista:

Teljesült és nem teljesült ígéretek:

Vezércserék

Karácsony Gergely ígéretet tett arra is, hogy pályázat útján keres új vezetőket a közműcégek élére. Elsőként Tarlós István volt bizalmi emberét, Pető Györgyöt cserélte le Handl Tamásra a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) élén, még pályázat nélkül – igaz, a FÖRI nem közműcég. Azóta új vezérigazgatója lett – pályázaton – a Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt.-nak (Walter Katalin), a Főtávnak (Mártha Imre), a Főkertnek (Zakar András). A héten adták be pályázataikat a BKK élére pályázók, és az FKF kirúgott vezérigazgatójának sincs még utódja.

Gazdálkodás

A választás után hamar kiderült, hogy hiányzik egy csomó pénz több megkezdett, tervbe vett fejlesztésre: mintegy húszmilliárd kellene az állatkerti biodóm befejezésére, 13 milliárd a Lánchíd felújítására, és a nemzeti kukaholding sem fizette ki még az FKF Zrt. 10 milliárdos számláját. Úgy tűnik, a kukaholdingos számlát sikerül kifizettetni, ehhez Karácsonynak meg kellett fenyegetnie a kormányt, hogy mégse írja alá az atlétikai vébé megrendezéséhez a fővárosi hozzájárulást (siker). A Lánchídnál a korábbi főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök korábbi megállapodására hivatkozott, kevesebb sikerrel, mivel a kormány már hozzájárult a költségekhez hatmilliárddal, ezért elképzelhető, hogy a Lánchíd nem kap teljes felújítást, hanem letiltják róla a forgalmat (kudarc). Úgy tűnik, a biodómra senkinek se lesz pénze, ezért nagy kérdés, mi lesz a szerkezetkész épülettel (kudarc).

Stadionstop?

A kampányban meghirdetett stadionstopot Karácsony feladta egy ötvenmilliárd forintos egészségügyi támogatási csomagért cserébe, de csak az atlétikai stadion esetében (félsiker). A kelenföldi szuperkórház helyéről is vita kezdődött: a főváros felajánlott egy telket ingyenesen a Kelenföldi pályaudvarnál, mert a kormányzat által tervezett zöldmezős helyszín elégtelen tömegközlekedési kapcsolatokkal rendelkező ingatlan lenne Karácsony szerint.

Sokat gyakran hangoztatott ígéret volt a fővárosi utak forgalomcsillapítása, a behajtási díj bevezetésének vizsgálata, a lakossági ingyenes parkolás kiváltása (például bérlettel), ezekről azóta is többször lehetett hallani, de konkrétumokról még nem tudni. Igaz, ilyen fajsúlyos kérdésekben hiba lenne gyors döntéseket hozni.

Kommunikáció: félgőzzel

Az ígért három-négy fős főpolgármester-helyettesi létszám megcsúszott: öt helyettese lett Karácsonynak. A főpolgármester fontos jelszava volt a nyilvánosság: a hivatalos kommunikáció azonban egyelőre a Facebookon zajlik: Karácsony a közösségi oldalán teszi meg a bejelentéseket. Sajtótájékoztatót jóval kevesebbet tartott, a Tarlós által bevezetett Budapestinfó nevű rendszeres tájékoztatókat pedig úgy tűnt, nem akarja folytatni. A kormány ezt kihasználva gyorsan lecsapott a névre és a lehetőségre, Karácsonynak ezután már csak a kármentés jutott a nem túl szerencsés nevű Budapest.Komm elkezdésével.

Ellenzék: több hatalmi harc, mint konkrét cselekvés

Megkérdeztük a Fővárosi Közgyűlésben ellenzékben levő Fidesz-frakció vezetőjét, Láng Zsolt, hogyan látja Karácsony első száz napját. Mint Láng elmondta: a választási ígéretek megvalósításának megkezdéséből és konkrét cselekvésekből keveset láttak, annál többet a hatalmi harcokból, a szivárványkoalíció színfalak mögötti osztozkodásából, a múlt embereinek és rossz reflexeinek visszatéréséből. Karácsonyék politikai kiadásai máris jelentősen megnőttek, a városvezetés pedig kimerülni látszik a PR-tevékenység és a közösségi médiában való minden perces jelenlétben, tette hozzá. Közölte: bíznak abban, hogy idén elkezdődhet a tényleges munka Budapestért. Készek megvitatni, ha lehet, támogatni, ha kell, kritizálni és módosítani a városvezetés javaslatait. De ehhez végre érdemi, kézzelfogható előterjesztésekre, szakmai hozzáértésre lesz szükség, szögezte le.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a budapesti Városházán 2019. december 11-én. MTI/Mónus Márton

Rovatok