Index Vakbarát Hírportál

Elvehetik az engedélyét a budaörsi szakrendelőnek a szürkehályog műtétek utáni fertőzések miatt

2020. január 23., csütörtök 08:45

A Pest Megyei Kormányhivatal közleményt adott ki, miszerint az Érdi Járási Hivatal eljárást indít a budaörsi szakrendelő egynapos szemészeti sebészet működési engedélye ügyében. Mint írják, a Budaörsi Egészségügyi Központban történt decemberi szürkehályog műtétek során kialakult fertőzéses megbetegedések kapcsán

a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által felkért három országos szakfelügyelő vizsgálta az intézményben zajló szemészeti ellátás körülményeit. A szakfelügyelői vizsgálatok további hiányosságokat tártak fel a budaörsi szakrendelőben. 

A járási hivatal ezért indít eljárást a szakrendelő egynapos szemészeti sebészet engedélyének ügyében. Két napja a budapesti kormányhivatal tett feljelentést a szakrendelő ellen, és rótt ki 5 millió forint egészségügyi bírságot az intézményre.

Mint már megírtuk, a budaörsi szakrendelő egynapos sebészetén december 12-én összesen 22 szürkehályog-beteget műtöttek meg a 2-es műtőben. Noha a betegek a másnapi kontroll tanúsága szerint tünetmentesek voltak, 14-ére mindannyiuk panaszossá vált (váladékozott, fájt a szemük). A betegeket a Szent János Kórházba utalták, ahol tizenkettejüket újra meg kellett műteni, és négyen tartósan is kórházi kezelésre szorultak. Az okokról az előzetes vizsgálat azt valószínűsítette, hogy a december 12-én a 2-es műtőben dolgozó egészségügyi team nem tartotta be megfelelően a higiéniás szabályokat – magyarul nem mostak jól kezet.

Az Indexnek még január elején nyilatkozott egy műtéten átesett nő lánya, aki elmondta, édesanyja szintén elkapta a fertőzést. Azt mondta, hogy futószalagon műtötték a rendelőben az embereket, volt, hogy két beteg volt egy időben a műtőben, így valószínűleg két beteg között nem volt sterilizálva a helyiség.

Rovatok