Index Vakbarát Hírportál

Egy másik iskola kapta meg a ferencvárosi roma diákoknak szánt okostantermet

2020. január 28., kedd 19:53 | aznap frissítve

Különös módon esett el egy okostanterem kialakításától a ferencvárosi József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, ahol köztudottan nagyon sok roma tanul. A tankerületi igazgató szerint adminisztrációs hiba, a kerületi jegyző szerint súlyos szerződésszegés történt.

A 444 cikke szerint a IX. kerületi önkormányzat testülete 2019. júniusában 39 millió forintot ajánlott fel három kerületi – Szent-Györgyi Albert, Kosztolányi Dezső és József Attila nevét viselő – általános iskola számára. Amikor a kivitelező, a UPC elkészült, levélben értesítette a kerület alpolgármesterét, hogy a digitális tantermek a Szent-Györgyiben, a Kosztolányiban és Leövey Klára iskolában időre elkészültek.

Csakhogy a Leövey Kláráról elnevezett intézmény nem szerepelt az előterjesztésben, a József Attila általános iskola helyét vette át a programban, majd kapott okostantermet a kerületi romák körében népszerű intézmény helyett.

A projektért a tankerületi igazgató, dr. Tolnai Marianna felelt, vele kötött szerződést Bácskai János volt polgármester. A 444 információi szerint még a végső, már szignózott szerződésben is a helyes intézmények szerepeltek, ám a tankerület által kiküldött ajánlatkérőben, ami a kivitelezőhöz eljutott, már nem a József Attila iskola volt feltüntetve, hanem a Leövey Klára, így a UPC a megrendelőnek megfelelően ebbe az iskolába építette fel az okostantermet.

Tolnai Marianna tavaly decemberben levelet írt Baranyi Krisztina polgármesternek, amiben arra kérte, hogy módosítsák a szerződést, ugyanis adminisztrációs hiba történt, nem vették észre, hogy véletlenül rossz intézmény került a szerződésbe. A kerületi jegyző, Dombóvári Csaba azonban az ügy vizsgálata során arra jutott, hogy a felek annyiszor egyeztették egymással a projekt részleteit, hogy kizárt az adminisztrációs hiba, szerinte „súlyos szerződésszegés” történt. 

Baranyi Krisztina polgármester az üggyel kapcsolatban a 444-nek azt mondta: elfogadhatatlannak tartja a történteket, az ügyet kivizsgálják, a szabálytalanul felhasznált pénzt pedig az önkormányzat visszakéri. A digitális tantermek egyébként a szakemberek szerint pont az integráció területén a leghatékonyabbak.

Rovatok