Index Vakbarát Hírportál

Kifehéredett a Kékes, esett a hó az északi városokban

2020. január 28., kedd 09:34

Reggeltől havazás kezdődött több helyen az ország északi felében. Nyolc megyére ónos eső, hat megyére széllökések, egy megyére havazás miatt adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Reggel a főváros térségében, a Dunakanyarban és az Északi-középhegységben kezdett havazni. Kifehéredett a Kékestető, Mátraszentistván, de Salgótarjánban, Ózdon, Balassagyarmaton, sőt Budapesten is esett némi hó. A nap folyamán északon várható további havazás, a magasabb hegycsúcsokon 5-7 cm hó is hullhat, írja az idokep.hu.

Ónos esőre Pest, Fejér, Győr-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Jász-Nagykun és Veszprém megyében lehet számítani, széllökésekre Baranya, Fejér, Győr-Sopron, Somogy, Tolna, Veszprém megyében, havazásra pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Nem kell nagy ónos esőt várni, a várt csapadékmennyiség általában néhány tized (> 0,1) mm, a hó is vékony lepelnyi lesz. Késő délutántól az érkező markáns hidegfront mentén az északnyugatira forduló szelet várhatóan 60-70, néhol 80 km/h-t elérő szélrohamok kísérik.

Este egy hidegfront megérkezésével intenzívebb csapadék érkezik. Az északi tájakon ismét több cm hó is hullhat, részben intenzívebb hózáporokkal, vizes, tapadó hó formában. A Dunántúlon (főként délnyugaton, a Mecsekben, de helyenként a Dunántúli-dombság és a Dunántúli-középhegység térségében is) szintén előfordulhat átmeneti havazás, intenzívebb hózápor, esetleg zivatar, hózivatar.

Rovatok