Index Vakbarát Hírportál

Leállíthatják a kínai közvetlen repülőjáratokat, kormányzati akcióterv készül koronavírusügyben

2020. január 30., csütörtök 12:36

Az elkövetkező napokban leállíthatják a repülőjáratokat Kína és Magyarország között, és akcióterv is készül a koronavírus ellen, jelentette be Gulyás Gergely a kormányinfón csütörtökön (teljes tudósításunk itt olvasható). Úgy tudjuk, a Külgazdasági és Külügyminisztérium jelenleg épp vizsgálja a járatleállítás lehetőségét, és bármelyik pillanatban dönthetnek róla.

Gulyás sokat beszélt és sok kérdést is kapott a koronavírus kormányzati kezeléséről. Azzal kezdte, hogy szerdán hosszú ülést tartott a kormány, reggel kilenctől este tízig, és a legfontosabb téma a koronavírus volt, amely kapcsán meghallgatták az országos tiszti főorvost.

Gulyás azt mondta, a legfontosabb, hogy nincs magyarországi fertőzés. Ha mégis lenne a jövőben, azonnali vizsgálat indul, és felkészültek a laboratóriumok is.

„Nem tudok pontos számot mondani, hány laborvizsgálat zajlott eddig” – mondta Gulyás az Index kérdésére, de ha a koronavírus gyanúja felmerül, soron kívüli fogadják a laborok a pácienseket, és pár órán belül megvan az eredmény.

A miniszter arról is beszélt, hogy már van egy protokoll a védelemre, de egységes akcióterv felkészítésére kérték fel a tiszti főorvost. Az országos tiszti főorvos fogja irányítani a védekezést, amíg ez az eset fennáll, akár minisztereket is utasíthat. Minden eshetőségre igyekeznek felkészülni, hangsúlyozta Gulyás.

A kínai árukkal kapcsolatban egyelőre nincs terv, de azonnal el kell készíteni a tájékoztatási csomagot. Pillanatnyilag nincs gazdasági hatása a vírusnak, de a turizmust visszaveti.

Gulyás egy konkrét esetet is említett a vírus elleni kormányzati védekezésre:

A HATÁRON MEGÁLLÍTOTTAK EGY PRÁGÁBÓL ÉRKEZŐ BUSZT, AMIN KÍNAIAK IS ÜLTEK. A BELÉPÉS ELŐTT MEGMÉRTÉK A LÁZUKAT.

Ha bárkinek magas lenne a láza, azonnal elkülönítik, mondta.

Kínában hét magyar állampolgár kérte a kimenekítését, erről egyeztetést folytat a külügyminisztérium a kínai külüggyel. „A magyar állampolgárok a jelenlegi adatok szerint egészségesek” – emelte ki a miniszter ezzel kapcsolatban. 

Franciaország segíthet Magyarországnak a Kínában lévő magyarok kimenekítésében, de ha a francia repülőn már nem lenne hely, Magyarország saját erőforrásból is meg tudja oldani. A magyar honvédség katonai repülője lehet a B opció.

Gulyás szót ejtett az álhírekről és rémhírekről is, amelyek bűncselekménynek minősülnek. „Senkinek nincs joga ahhoz, hogy rémhíreket terjesszen, és ezzel félelmet ébresszen” – mondta. Szerinte ez egyértelműen túlmutat a szólásszabadság keretein, reménykedik benne, hogy feljelentések lesznek.

(Borítókép: Bődey János / Index)

Rovatok