Index Vakbarát Hírportál

Mégis megtarthatják a Városmajorban a Becsület Napját

2020. február 4., kedd 09:39

Bár a szélsőjobboldali csoportok az 1945-ös budapesti kitörés évfordulójára – vagy ahogy szélsőjobbos körökben ismert, a Becsület Napjára – korábban két helyszínre is megpróbáltak rendezvényt szervezni, de a rendőrség mindkét rendezvényt betiltotta, a Főrvárosi Törvényszék döntése szerint azonban február 8-án mégis megtarthatják a szélsőjobboldali demonsrációt. 

A BRFK a Népszavának azt válaszolta, hogy 

Budapest rendőrfőkapitánya megtiltotta azt a gyűlést, amit egy magánszemély a XII. kerületi Csaba u. 5. szám alatti parkba (Városmajor) február 8-ra jelentett be. A nem megnevezett bejelentő felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő. A Fővárosi Törvényszék a felülvizsgálati kérelmet alaposnak találta, a tiltó határozatot hatályon kívül helyezte, amellyel szemben további jogorvoslatnak helye nincs: „ezen döntés alapján a rendezvény megtartható”.

A rendőrség egyébként mindkét esetben arra hivatkozva tiltotta be az eseményeket, hogy ezeken a második világháborús kitörésről akarnak megemlékezni, ennek apropóján pedig számítani lehet szélsőséges nézeteket valló csoportok részvételére, és a beszédek, zenék, meg általánosságban a rendezvény alkalmas másokban félelemkeltésre, riadalom okozására.

Rovatok