Index Vakbarát Hírportál

Megdőlt a rekord: 124 km/órás széllökést mértek Budapesten

2020. február 4., kedd 11:57 | aznap frissítve

Az Időkép cikke szerint szélviharral érkezett meg a hidegfront kedden, északnyugaton a legerősebb széllökések meghaladták a 80 km/órát is, de

Bakonyszombathelyen 100 km/órás, Sopronban pedig 114 km/órás sebességet is mértek.

Frissítés: Az OMSZ nem sokkal 13 óra előtt azt írta a Facebook-oldalán, hogy

mivel a Kab-hegyen 120 km/órás széllökés volt, feltehetően megdől az erre a napra vonatkozó maximális széllökés rekordja.

Az eddigi legerősebbet 2005-ben Balatonőszödön mérték, 114,8 km/h volt.

Frissítés2: Az Időkép szerint már a Kab-hegyi rekord is megdőlt, Fonyódon 123 km/órás szél tombolt.

Frissítés3: 

az OMSZ később 124 kilométer/órás szelet mért Budapesten, a János-hegyen, ezzel a nap folyamán másodjára is megdőlt a szélrekord. 

Kedden késő délután, este néhol havas eső, a hegyekben havazás is lehet. A délutáni órákra a csapadék súlypontja kelet, délkelet felé tolódik, így ezeken a tájakon jelentős mennyiségű eső is hullhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 13 fok között valószínű, az északkeleti határ közelében számíthatunk az alacsonyabb értékekre.

Szerdára virradóan csak kicsit veszít erejéből a szél, majd napközben a Duna–Tisza köze kivételével ismét viharossá válik. A kora délutáni órákban nyugaton 80-90, a magasabban fekvő helyeken ismét akár 100 km/órás széllökések jöhetnek, emellett a Tiszántúlon is lehetnek 80 km/óránál erősebb lökések.

Az OMSZ keddre az erős széllökések miatt 8 megye kivételével másodfokú riasztást adott ki, ezeken a területeken a legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/órát is. Szerdára még komolyabb figyelmeztetés érkezett, két északkeleti megye kivételével az egész országban másodfokú riasztás van érvényben az erős széllökések miatt. Szerdán hajnalban mínusz 1 - plusz 4, napközben 0-8 fok várható. Napközben zápor, hózápor, havas eső vagy zápor is lehet. 

Rovatok