Index Vakbarát Hírportál

Három évre javítóintézetbe kerül a kaposvári gyermekotthonban verekedő fiú

2020. február 6., csütörtök 15:37

Rendszeresen véresre verte, így tartotta félelemben társát az a 17 éves fiú, aki a kaposvári gyermekotthonban tavaly decemberben háromszor is durván bántalmazta áldozatát. Az egyik ilyen verésről egy harmadik fiú készített videót, ami felkerült a Facebookra, és a rendőrséghez is eljutott. 

Az ügyészség aljas indokból, folytatólagosan elkövetett súlyos testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt gyorsított eljárásban állította csütörtökön bíróság elé azt a három fiatalkorú fiút, akik társukat többször megverték és személyi szabadságától megfosztották.

A bíróság a letartóztatásban lévő első rendű vádlottal szemben 3 év javítóintézeti nevelést alkalmazott, míg társait próbára bocsátotta.

A vádirat szerint a négy fiatal ugyanabban a csoportban volt elhelyezve a gyermekotthonban. A 17 éves fiú – akit a videóban Karcsinak hívnak – azért verte meg rendszeresen áldozatát, hogy megalázza, félelemben tartsa, és így vegye rá a fiút arra, hogy teljesítse az utasításait. 

Az ügyészség közleménye kitér arra, hogy a  Kaposvári Járási Ügyészség Gyermek- és Ifjúságvédelmi Csoportja tavaly összesen 13 vádlottal szemben emelt vádat gyermekotthonban, illetve lakásotthonban elkövetett bűncselekmények miatt, melyek közül 3 volt személy elleni erőszakos – így testi sértés -, míg 4 vagyon elleni erőszakos bűncselekmény, például rablás vagy önbíráskodás. Ezen ügyek sajátossága, hogy az elkövetők és a sértettek egyaránt gyermekotthonban élő fiúk voltak, sőt volt több olyan bűnügy is, melyekben a sértetti kör azonos volt.

A megye területén működő gyermekvédelmi intézmények – 1 speciális gyermekotthon, 10 lakásotthon – törvényességi felügyeletét a Somogy Megyei Főügyészség Közjogi Szakága látja el, ennek során 2019. évben 2 felhívást és 5 jelzést nyújtott be. Ennek oka többek között az volt, hogy 

az egyik lakásotthonban sem a gyermekek, sem a nevelők számára nem volt biztosítva a minimális lakótér,

illetve a feladatellátáshoz szükséges önálló helyiség, a kapcsolattartási napló nem volt naprakészen vezetve, míg az egyéni gondozási tervek sem voltak pontosan elkészítve.

Rovatok