Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány: Magyarországon nem elég fehérnek, heterónak és keresztények lenni. Fideszesnek is kell lenni

2020. február 9., vasárnap 15:42

Gyurcsány Ferenc vasárnap délután tartja szokásos évértékelő beszédét, amiről hamarosan hosszabb cikkben számolunk be. Addig is a beszéd egy részéről számolunk be. Természetesen szóbahozta a Demokratikus Koalíció az utóbbi napok egyik tüntetésig fajuló témáját: Niedermüller Péter mondatát a fehér, heteroszexuális keresztényekről.

Rájöttem hogy valójában az én drága barátom, kollegám nem fogalmazott pontosan. De nem úgy. Mert Magyarországon nem elég fehérnek heterónak és kereszténynek lenni. Akkor én is jó csávó lennék.

- mondta a DK elnöke, majd hozzátette:

Magyarországon fehérnek, keresztények, heteroszexuálisnak és fideszesnek kell lenni.

A volt miniszterelnök szerint

gyalázatos úton járunk, és nem fogja sem a Teremtő, sem a történelem megbocsátani. És lehet, hogy be lehet kerülni a Híradóba, lehet, hogy meg lehet bolondítani az ország jelentős részét, lehet, hogy félelemmel teli vicsorgássá lehet alakítani az ország lelkét, de lehet mást is csinálni: embernek maradni!

Az évértékelőről részletesebben hamarosan jelentkezünk.

Visszatérve Niedermüller Péterre: a DK-s politikus az ATV stúdiójában a következőt mondta:

[...] hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én, mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen: ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük. Ez a családelképzelés. Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből – mondom csöndesen nektek.

Niedermüller később kénytelen volt elemezni saját szerencsétlenre sikeredett mondatait, az ő értelmezése szerint ő csak a kormány családokról alkotott kirekesztő vízióját vázolta fel, a Fidesz több politikusa és egy sor kormányhoz lojális szervezet és közszereplő szerint viszont „morálisan elfogadhatatlan”, sőt „rasszista” kijelentést tett. A kormánymédia néhány napja már konkrétan Hitlert emlegette Niedermüller szavai miatt, végül az elmúlt 10 év egyik legabszurdabb tüntetését hozták össze, ahol Bayer Zsolt szólalt fel a gyűlölet ellen (!). De a CÖF emelte a tétet: levelet írt a pápának.

Gyurcsány Ferenc Niedermüller szavaira egyébként korábban egy hosszabb posztban reagált már. Akkor többek között azt írta: "Értettem szavait. Megértettem. Mások nem értik. Vagy nem akarják érteni. Ki akarnak teríteni bennünket. Ha tisztességes vagy, ha nem. Soha nem fogom engedni. Nem fogjuk engedni.

MERT OLYAN VILÁGOT SZERETNÉNK, AHOL AKKOR IS VIGYÁZUNK RÁD, HA NEM VAGY FEHÉR, KERESZTÉNY ÉS HETEROSZEXUÁLIS. MERT EMBER VAGY. ÉS EZ A LEGFONTOSABB"

- írta Gyurcsány. 

(Borítókép: Huszti István / Index)

Rovatok