Index Vakbarát Hírportál

Influenzajárvány: az ingyenes oltóanyagok fele bent áll

2020. február 10., hétfő 07:45

Habár 1,3 millióan ingyenesen kaphatnák meg az influenza elleni védőoltást, 2020. január végéig a térítésmentesen adható vakcinák mindössze 53,3 százalékát (640 ezer oltóanyagot) használták fel a háziorvosok, írja a Világgazdaság a Nemzeti Népegészségügyi  Központ tájékoztatása alapján. Tavaly még ennél is kevesebben, 628 ezren kérték a védőoltást, az egész szezonban mindössze a vakcinák 60 százalékát adták ki.

A térítésmentes oltásokat elsősorban a rizikócsoportba tartozók, vagyis például a hatvan év felettiek, a várandós kismamák, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben és az immunhiányban szenvedők kaphatják meg, de ajánlott az oltás az egészségügyi intézményekben és az állattartásban dolgozóknak is. A lap egy XII. kerületi háziorvossal is beszélt, aki a statisztikát alátámasztva azt mondta: praxisában 700-800 betegnek járna az oltás, ám azt csak 300-an vették igénybe. A patikában kapható vényköteles oltást egyébként  2800 forint körüli áron lehet megvenni.

Pedig az infuenzaszerű tünetekre panaszkodó betegek száma egyre nő. A Világgazdaság a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseire hivatkozva azt írja, hogy január vége és február eleje között 30 ezer beteg jelent meg náluk ilyen panaszokkal (az előző héthez képest ez 72 százalékkal több), ami 100 ezer betegre levetítve 307 főt jelent. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ két hete jelentette be, hogy az influenzás megbetegedések száma átlépte a járványküszöböt. Az országban jelenleg Budapest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Komárom és Pest megye egyes kórházaiban vannak érvényben teljes, illetve részleges látogatási tilalmak. Ha kórházi látogatás tervezne, előbb érdemes megtekinteni a tilalom alatt álló kórházak teljes listáját.

Rovatok