Index Vakbarát Hírportál

Magyar állampolgársága is volt a francia férfi megölése miatt letartóztatott britnek

2020. február 11., kedd 15:23

Letartóztatta a Budai Központi Kerületi Bíróság azt a 26 éves brit-amerikai – és mint kiderült, magyar – állampolgárságú férfit, aki szombat hajnalban az V. kerületi Ferenczy István utcában minden előzmény nélkül egy késsel mellkason szúrt egy 25 éves francia férfit, aki belehalt sérüléseibe, olvasható a Fővárosi Főügyészség közleményében. A férfit még aznap elfogták a rendőrök a Múzeum körúti lakásában.

A Fővárosi Törvényszék keddi közleménye erősítette meg hogy a férfi rendelkezett magyar állampolgársággal is, magyarországi lakcímmel és tartózkodási hellyel viszont nem. A gyanúsított büntetlen előéletű, azonban a vallomása, a nyomozás adatai, valamint a cselekmény céltalan jellege és előzménynélkülisége alapján feltehető, hogy a terhelt indokolatlan agressziója mögött kóros elmeállapot állhat fenn – írták. A férfi saját elmondása szerint bipoláris zavarban szenved és az Egyesült Államokban alkoholfüggősége miatt kezelik. Figyelemmel minderre a bíróság szerint fennáll a bűnismétlés veszélye, így a főügyészség közleménye szerint a bíróság március 11-ig rendelte el a letartóztatást a gyanúsított jelenlétének biztosítása és a bűnismétlés veszélyének kizárása érdekében.

A bíróság a végzésben kifejtette, hogy szakértői vélemény hiányában jelenleg nincs lehetőség az előzetes kényszergyógykezelés elrendelésére, és olyan dokumentum sem áll a bíróság rendelkezésére, amely alapján következtetni lehetne arra, hogy a gyanúsított elmeállapota, pszichés betegsége feltétlenül indokolja az orvosi kezelést, azaz az IMEI-ben (Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet) történő elhelyezést - áll a törvényszéki közleményben.

Rovatok