Index Vakbarát Hírportál

A kiberbűnözés is felfedezte magának a koronavírust

2020. február 14., péntek 16:45 | aznap frissítve

A koronavírus megjelenése óta egy olyan új kiberbűnözői módszer van kibontakozóban, amely a felhasználók járvánnyal kapcsolatos kíváncsiságára, félelmére épít – írta az MTI a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének (NBSZ NKI) közleménye nyomán.

Eszerint a csalók a járványról szóló hírekre építve emaileken keresztül próbálnak adatokat halászni, illetve zsarolóvírus-kampányt folytatni, és megtéveszteni az embereket, vagy káros kódokat juttatni eszközeikre.

A csaló levelek jellemzően többféle hamis hírrel keltenek figyelmet, például

Ezek a csaló levelek azonban különböző káros kódokat tartalmazó csatolmányokat, vagy káros webhelyekre mutató hivatkozásokat tartalmazhatnak, amelyek szenzitív – például banki – adatok, vagy pénz megszerzését célozhatják. 

Az emailek legtöbbször hivatalosnak látszó, jól megszerkesztett formában készülnek.

Egyes esetekben nevesebb nemzetközi szervezetet – többek között az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) – jelenítenek meg feladóként, és arra ösztönzik az embereket, hogy a levél mellékletét töltsék le, nyissák meg.

Az NKI ugyanakkor kiemelte: a nemzetközi és a magyarországi közegészségügyi, járványügyi szervek nem küldenek ezekhez hasonló információkat emailen keresztül, ilyen formán nem kérnek be szenzitív adatokat, és nem kérik bejelentkezési azonosítók megerősítését, megváltoztatását.

A gyanús üzenetekkel kapcsolatos további információkat, konkrét példákat az NBSZ NKI oldalán találhatnak – áll a kibervédelmi intézet közleményében.

Rovatok