Index Vakbarát Hírportál

Tovább vitáznak, hogy a tiltás ellenére vágták-e ki a fákat a Normafán

2020. február 21., péntek 14:04 | aznap frissítve

Szerdán számoltunk be arról helyszíni drónfelvételek kíséretében, hogy a Normafán, a Konkoly-Thege útra tervezett parkoló területén kivágták a fákat egy palánkokkal körülvett területen. A Normafa - természetesen nevű természetvédő Facebook-oldal szerint ezeknek a fáknak a kivágása a bírósági tiltás ellenére történt. 

A Hegyvidéki Önkormányzat közleménye szerint a területen csak a jogszabályokat betartva, engedélyek szerint, a bíróság rendelkezéseit tiszteletben tartva folytatták a parkoló kialakítását. Azt írták, az egyeztetéseknek megfelelően mégsem kellett 220 fát kivágni, 160 fát meghagynak. Az eddig kivágottakról pedig azt írták, tavaly év végén, jogerős engedély birtokában vágták ki "a javarészt elszáradt és beteg fákat", amiket többszörösen pótolnak. 

Csakhogy a Normafa - természetesen pénteki posztja szerint ez nem igaz.

Ugyanis a bíróság január 10-i végzésével az ügy elbírálásáig megtiltotta a fák kivágását, és a  végzésüket az Önkormányzat még aznap megkapta. A természetvédők január 13-i bejegyzésükben közreadtak egy aznapi képet, amin szerintük látszik, hogy a munkák akkor még nem kezdődtek meg, tehát a fákat valamikor később, a bírósági tiltás ellenére vágták ki. "Ez alapján az Önkormányzat valótlanságot állít" - írták. 

A kivágott fákról készült képükkel pedig azt az állítását cáfolták az önkormányzatnak, hogy „elszáradt és beteg fákat” vágtak ki, a képen ugyanis egy 30 centi törzsátmérőjű, egészséges törzsű kivágott fa látható. 

Az önkormányzat cikkünkre reagálva azt közölte, hogy a Normafa - természetesen fotója nem bizonyíték arra, hogy a Normafán szabálytalan fakivágás történt volna, és nem is történt ilyen.

Azt írták, hogy

  1. A területen ma is állnak a korábbi fotón szereplő fák és erről egy fényképet is mellékeltek egy február 21-i dátumú újságfejlécet a terület látképe elő tartva;
  2. ha az egészségesnek mutatott fa másik felét fényképezték volna, akkor azon jól látszik, hogy valójában egy elkorhadt fáról van szó. Ezt kertészmérnöki szakvélemény is alátámasztja. 

A fatörzs másik oldala:

A parkoló építésének terve november elején heves vitákat és tiltakozást váltott ki, mivel akkoriban még úgy tűnt, hogy 220 fát fognak kivágni a Konkoly-Thege út fölső szakasza menti területsávban, ami ugyan jogilag közlekedési területnek számít, de ténylegesen beerdősült, és 2010 óta része volt az Európai Unió Natura 2000 természetvédelmi hálózatának is.

Rovatok