Index Vakbarát Hírportál

Portik volt testőre: Ez volt az álmom, hogy kimondják, ártatlan vagyok

2020. február 21., péntek 20:13 | aznap frissítve

Exkluzív interjút adott az RTL Klub Fókusznak a Prisztás-gyilkossággal egyik vádlottja, Hatvani István, akit múlt pénteken mentettek fel, és engedtek ki a börtönből nyolc év után. A Prisztás-gyilkosság sokáig megoldatlan volt, majd Portik Tamást és embereit, Hatvani Istvánt és Fazekas Ferencet gyanúsították meg, és ítélték el jogerősen. Tavaly novemberben jött a fordulat, kiderült, hogy Jozef Rohac végezte ki a milliárdos vállalkozót.

Hatvani azt nyilatkozta az elmúlt időszakról az RTL-nek: "Nehéz dolog volt nagyon, minden nap egy megpróbáltatás. De megpróbáltam úgy túlélni, hogy mindig örültem, mindig vártam azt, hogy éppen felhívhatom a fiamat, vagy édesanyámmal tudjak beszélni" - mondta.  

"Ez volt az álmom, hogy egyszer kimondják, és hála a Jó Istennek, hogy ez a bírónő kimondta, hogy ártatlan vagyok. És örülök annak is, hogy a sajtó ezzel az üggyel egyáltalán foglalkozott".

Elmesélte, hogy 2012-ben éppen rokonokhoz készült, mikor meghallotta, hogy az utcán kiabálnak.

"Lementem a földszintre, és akkor láttam, hogy valójában egy hadsereg áll a házam előtt. Mondták, hogy jöjjön ki feltartott kézzel. Innentől kezdve az ember szó szerint egy sokkot kap" - mondta. 

Amikor elvitték, a vallomása után kért egy hazugságvizsgálatot maga ellen, de erre nem került sor. A lakását feltúrták, bizonyítékokat kerestek, de nem találtak semmit. Majd hónapokig szinte senki sem szólt hozzá. Megvádolták, és elítélték.

A műsorban elhangzott, hogy  szerinte az volt az egy bűne, hogy Portik Tamás, az olajos ügyek egyik kulcsfigurájának egyik testőre volt. Nem is túl sok pénzért, napi 3500 és 5000 forint közötti összeget kapott.

Legtöbbször sofőrködnie kellett, vagy valahol megjelenni Portikkal.

"Ha belegondolunk, mi a dolga egy sofőrnek, vagy teljesen mindegy, hogy hívjuk. Nyilván ül az autóban, ő nem megy oda a tárgyalásokra. Őt nem hívják oda, ő nem egy bizalmi ember. Nem egy üzletember. Tehát ő egy gazdag ember volt, én egy szegény ember vagyok. Nyilván azért dolgozom én neki, mert ő ad nekem pénzt. Tehát ez evidens akkor, hogy nem fogja odaültetni az asztalhoz. Nem fogok vele együtt ebédelni. Hanem ha meg is hív, azt mondja egyél bármit, akkor ülj le külön egy asztalhoz, és majd ott elfogyasztod a kajádat, majd ha szólok akkor megyünk" - mesélte a portikos évekről. 

Azt mondja nem igaz, hogy Portik Tamás őt bármilyen üzleti ügyébe, vagy magánjellegű ügyébe belevonta volna.

"Én nem láttam soha, hogy ő beszélt volna bárkivel hangos szóval, vagy bárkit megbántott volna, vagy verekedett volna. Ilyeneket ő nem csinált abban az időben. Hogy aztán hogy lett ő ilyen, azt már csak ő tudja" - mondta.

Patócs Ilona, Hatvani ügyvédje szerint az igazi fordulatot az ügyben az jelentette, mikor Rohac 2017-ben kiüzent a börtönből, majd hét órán keresztül hallgatták ki a nyomozók. Az ügyvédnő is jelen volt a kihallgatáson.

"Azt gondolom, hogy akik ott voltunk mindannyiunkat meggyőzte. Olyan részletességgel mondta el, amit csak az tudhat, aki elkövette ezt a cselekményt, és olyan pontossággal, ami 22 év után még elvárható" - mesélte Patócs. 

Hatvani Rohac tettéről azt mondta: "Ez emberileg egyébként egy nagyon nagy dolog volt tőle. Főleg úgy, abban a tudatában, hogy ő soha semmit nem ismert el. Tehát mindegy, hogy miért holmiért ítélték el. De erről én azt gondolom, hogy egyébként más ügyekben nem is volt ártatlan ember leültetve senki". 

Hatvani István arról is beszélt, hogy most mihamarabb munkát fog vállalni, szakács a szakmája, attól sem ijed meg, ha a szakmájában kell elhelyezkednie - mondta. De elvileg kapott már ajánlatot, és nemsokára egy munkaközvetítőben tud majd dolgozni.

Az ügyész fellebbezett az ítélet ellen, így másodfokon folytatódik az ügy, de Hatvani István és ügyvédje reménykednek, hogy a férfinak többet nem kell börtönbe vonulnia.

(Borítókép: Hatvani István. Fotó: Fókusz)

Rovatok