Index Vakbarát Hírportál

Eltüntették az agyonvert kutyák nyomait Hajdúsámsonban

2020. február 22., szombat 12:53

"Feltehetően fejbeverték a gödörben talált kutyákat" - mondta az Indexnek Dr. Benedek Noémi állatorvos, amikor a nagy port kavart hajdúsámsoni esetről kérdeztük. 

Ahogy arról beszámoltunk, állatvédők rengeteg állattetemet, -koponyát és csontokat találtak a Debrecen közeli település, Hajdúsámson határában. Értesítették a rendőrséget, akik feltárták a gödröket. A legfrissebb gödörben nagyjából tíz tetemet találtak, az innen előkerülő kutyák füleiben, orrnyílásaiban, esetenként a szájukban is vér volt. A többi gödörben talált maradványok – köztük macskák maradványai – már bomlásnak indultak, ezért azokat nem ásták ki.

A helyszínre látogattunk, ahol a hűlt helyét találtuk a gödröknek, amelyben állítólag akár száz agyonvert kutyát is elföldeltek. Két nappal a botrány kirobbanása után ugyanis  munkagépekkel távolították el a tetemeket, majd temették be a gödröket. N éhány csont utalt csak arra, hogy a környéken készülhettek a Debreciner által közölt fotók.

A mezőőr elgázolt ebekről beszél

Megkerestük a terület mezőőrét, mert a településen az ő feladata, hogy befogja a kóbor kutyákat. Süvöltős Gyula az Indexnek elmondta, hogy ő a falu környékén elütött néhány kutyát temette csak el a faluvégi gödörbe. Egy év alatt állítása szerint legfeljebb 8-10 elhullott állatot helyezhetett el ott. Szerinte ennyi állat elföldelése közegészségügyi kockázatot nem jelentett.

Tagadta, hogy egyetlen kutyát is megölt volna. Munkájában elmondása szerint az előírt rendszert követte: ha csippel rendelkező kutyákat talált, akkor megkereste a gazdájukat. A csip nélküli kutyákat csippel látták el, majd a szabályoknak megfelelően két hétig az ebtelepen tartották őket, és kerestek nekik gazdát. Kérdésünkre, hogy mi történt két hét után a kutyákkal, Süvöltős sikertörténetről számolt be: minden kóbor kutyának találtak gazdát.

Hajdúsámsoni mezőőr: Nem öltem meg kiskutyákat

A mezőőr szerint az állatvédők túloztak, nem volt több száz kutya a gödörben. A juh- és macskatetemekből viszont arra lehet következtetni, hogy a környékbeliek használták dögkútként a gödröt.

Szavai szerint mezőőrként nem kap külön fejpénzt a begyűjtött kutyákért. A kutyák elhelyezését, csippel történő ellátását pedig az önkormányzat fizeti. Ez az összeg legalább 15 ezer forint ebenként.

Állatorvos: agyonverték a kutyákat

A helyszínen járt állatorvos ugyanakkor bizonyítottnak látja, hogy valaki szándékosan verte agyon a kutyákat. "Hét kutyát vizsgáltam meg, egyet fel is boncoltunk. Ez alapján úgy tűnik, hogy a kutyákat agyonverték. Mindnek fejsérülése volt, orrukban, fülükben is vért találtunk. A test egyéb részein azonban nem voltak sérülések, törések, belső vérzés, ami pedig jellemző lenne autóbalesetnél" - mondta az Indexnek Benedek Noémi. 

Az állatorvos szerint négy kutya halálát okozta fejsérülés, a kisebb kutyákat nejlonzsákban találták meg, ezek valószínűleg megfulladtak.

Eltüntették a nyomokat

Stábunk nem sokkal a munkagépek érkezése után ért a helyszínre. A markoló nyomaiból egyértelmű volt, hogy nagyméretű munkagépekkel dolgoztak.

A hajdúsámsoni dögkútnál jártunk

Igyekeztünk elérni Hajdúsámson polgármesterét, hogy megtudjuk: az önkormányzat rendelte-e ki a gépeket, és ha igen, miért volt szükség a gyors akcióra. Antal Szabolcs polgármester azonban egész nap nem járt a hivatalban, így nem tudtunk vele beszélni. 

Hajdúsámsonban többen is mondták az Index újságíróinak, hogy a településen sok a kóbor kutya. A rendőrség jelenleg is nyomoz az ügyben. 

Rovatok