Index Vakbarát Hírportál

Percenként húsz szemét úszik át Ukrajnából, csatasorba állt a vízügy géplánca

2020. február 28., péntek 16:26

A Felső-Tisza vízgyűjtőjére az elmúlt 24 órában lehullott csapadék hatására a Tisza folyó magyarországi szakaszán egy kisebb árhullám vonul le - közölte az Index-szel Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, aki két tisztítási akcióról is beszámolt.

Az áradással egy időben, csütörtök délután a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság figyelőszolgálata a telepített kamerarendszernek köszönhetően jelezte, hogy ukrán területről 20 db/perc intenzitással kommunális hulladék érkezik a folyón.

A Felső-Tisza vízgyűjtőjén még 6 mm csapadékot várnak, ez további vízszintemelkedést okoz, és az áradással várhatóan még több flakon és uszadék érkezik majd.

Az Igazgatóság vezetője a hulladék eltávolítása érdekében február 27-én 14 órától III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el, a rendelkezésre álló géplánc segítségével távolítják el a hulladékot.

A géplánc csütörtök este csatasorba állt, és megkezdődött a pet palackok és egyéb kommunális hulladék eltávolítása a folyóról. A vízügy munkatársai amíg szükséges, éjjel-nappal dolgoznak.

Eközben pénteken megkezdődött az erdőtakarítás Tiszaszalkánál. A magyar Tisza-szakasz egyik legszennyezettebb, Natura 2000-es ártéri erdeje tisztul meg hétvégén a hulladéktól. Most először a magyar vízügyesek meghívására több mint ötven ukrán vízügyi szakember is részt vesz az akcióban.

A takarításban a PET Kupások, civilek és vízügyesek vesznek részt. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a kármentesítéshez szükséges teljes infrastruktúrával, a vízügy szakértőivel és önkénteseivel segíti a munkát - közölték. 

Rovatok